brojač poseta

уторак, 18. јануар 2011.

“Vikiliks” dobio podatke o skrivenim računima u švajcarskim bankama

LONDON - Bivši švajcarski bankar Rudolf Elmer dostavio je internet stranici “Vikiliks” detalje o bankovnim računima oko 2.000 poznatih ličnosti.

Švajcarski bankar predaje Asanžu fajlove sa imenima 2.000 biznismena i političara za koje se ocenjuje da su utajili porez

Elmer je na konferenciji za novinare u Londonu predao dva kompakt-diska sa podacima osnivaču “Vikiliksa” Džulijanu Asanžu, koji je obećao da će sve informacije biti stavljene na uvid javnosti.


U Švajcarskoj će za dva dana početi suđenje Elmeru za kršenje zakona o zaštiti tajnosti poslovanja banaka. Elmer je otpušten iz švajcarske banke “Julius Ber” 2002. godine, a u međuvremenu je već dostavljao podatke “Vikiliksu”. List “Zontag” piše da se podaci odnose na finansijske kompanije i bogate pojedince iz mnogih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD i Nemačku, te da pokrivaju period od 1990. do 2009. godine.
“Nakon što budemo pregledali podatke, oni će biti objavljeni u celosti”, rekao je Asanž, koji trenutno boravi na uslovnoj slobodi u Britaniji tokom razmatranja zahteva za njegovim izručenjem Švedskoj, koja ga traži zbog navodno počinjenih seksualnih krivičnih dela.


Asanž je rekao da je teško proceniti koliko će vremena biti potrebno za pregled podataka o bankovnim računima i dodao da bi posao mogao da bude završen za dve nedelje. Vlasnik “Vikiliksa” rekao je da će medijima koji se bave izveštavanjem o finansijama možda biti upućena ponuda da pomognu u tom poslu.


Asanž je dodao da će neke informacije verovatno biti dostavljene vlastima u Velikoj Britaniji, kao što je ranije učinjeno sa podacima o bankama na Islandu. Informacije koje je ranije dostavio Elmer odnosile su se na utaju poreza i nezakonitu zaštitu imovine koja je trebalo da propadne, radi sticanja političke koristi.

Нема коментара: