brojač poseta

недеља, 23. јануар 2011.

Skandalozno otkriće Vikiliksa: Slobin čuvar u Hagu bio špijun SAD!

Upravnik pritvorske jedinice u Sheveningenu Timoti Mekfaden prenosio Amerikancima sve detalje tokom Miloševićevog boravka u zatvoru. Mekfaden: On može da kontroliše naciju iz Haga, ali ne i svoju ženu!

Skandalozno otkriće Vikiliksa: Slobin čuvar u Hagu bio špijun SAD!

Upravnik pritvorske jedinice u Sheveningenu Timoti Mekfaden dostavljao je američkim diplomatama sve podatke o boravku Slobodana Miloševića u haškom zatvoru, naglašavajući da je on iz ćelije mogao da kontroliše naciju u Srbiji, ali nije mogao da kontroliše - svoju ženu!

U tajnoj depeši američke ambasade u Hagu iz novembra 2003. godine koju je sada objavio Vikiliks, piše da je Mekfaden dostavio američkim diplomatama sve detalje Miloševićevog zdravstvenog stanja i svih kontakata sa ljudima van pritvora sa kojima održava svoju pravnu i finansijsku mrežu. U depeši piše da je Mekfaden često isticao suprugu bivšeg predsednika, jer je njihov brak „centralni odnos u njegovom životu" i jer je „ona koordinisala sve njegove veze".

Nije bolovao od dijabetesa?

- On zove svoju suprugu Mirjanu svakog jutra. Milošević je mogao da manipuliše nacijom, ali se borio da kontroliše svoju ženu, koja očigledno ima veliki uticaj na njega. Mira ga je nagovarala da preuzima određene akcije. Kada je ne bi poslušao, ona bi mu spočitavala da je razlog lošeg ishoda upravo to što je nije poslušao. Markovićeva je služila kao izvor informacija, motivacije i strategije, i on se čvrsto oslanjao na njena uputstva. Kada bi ga pritiskala da učini nešto što ne želi, on joj se retko direktno suprotstavljao, već samo ne bi uradio to što mu je rekla - piše u izveštaju američke ambasade.

Kako piše u depeši, Mekfaden je upozoravao Amerikance na rizično zdravstveno stanje Miloševića koje je dodatno ugroženo stresnim situacijama kojima se izlaže tokom suđenja, ali je naveo da uprkos nekim tvrdnjama Milošević nije bolovao od dijabetesa i depresije. Mekfaden je tvrdio i da ga nemogućnost da vidi sina, ćerku, snaju, ženu i unuka čine „veoma nesrećnim", ali da posao kojim je zaokupljen ne ostavlja mesta da se prepusti depresiji. Mekfaden je Tribunalu čak predlagao da se omogući susret Miloševića i Mire Marković, uz uverenje da će joj biti garantovan imunitet od hapšenja pošto je duboko verovao da bi to smirilo Miloševićev stres i možda uticalo na smanjenje njegovog krvnog pritiska. On je, međutim, dodao da bi to bilo rizično jer „ona zna da bude nestabilna osoba".

- U njenom odsustvu, Milošević je sam morao da koordiniše raznim grupama koje mu pružaju pravnu i druge vrste pomoći. Ispostavilo se da je njeno odsustvo ostavlja rupu u njegovim sposobnostima da organizuje svoje ljude. Markovićeva je održavala kontakte sa SPS-om i govorila mu koga treba da zove da bi držao stvar pod kontrolom i rešio konflikte u stranci - rekao je američkim diplomatama Mekfaden.

Balkanci su mace za irske teroriste

Upravnik zatvorske jedinice u Hagu Timoti Mekfaden je u depeši Stejt departmentu predstavljen kao čovek koji najredovnije održava kontakt sa Miloševićem i koji ima kontrolu nad njegovim telefonskim pozivima, posetama i kontaktima sa drugim zatvorenicima. U depeši piše da je „tokom jednočasovnog razgovora Mekfaden ostavio utisak da je u potpunosti upoznat sa svim bitnim detaljima vezanim za Miloševićev život u pritvoru", uz opasku da je „Milošević ipak povučen čovek koji retko deli svoje misli sa drugim ljudima". Mekfaden je inače Irac koji je radio u zatvorima sa teroristima IRA tokom sedamdesetih godina, a američkim diplomatama je naveo da su u odnosu na njegova ranija iskustva optuženi za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji „male mace".

On je izvestio i da se u proleće 2003, posle ubistva Zorana Đinđića, Miloševićeva finansijska situacija znatno pogoršala i da je imao problem da plati avionske karte pravnim savetnicima, kao i da je situacija došla dotle da je SPS morao da skuplja novac za pomoć. Upravnik zatvora je govorio i o odnosima Miloševića sa takozvanim prijateljima suda koje je Milošević poštovao, i njegovim savetnicima iz Beograda zbog kojih je, kako je rekao Mekfaden, bivši predsednik Srbije govorio da je „okružen budalama".

Interesovala ih Mirina moć

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta za bezbednost, kaže za Press da je dostavljanje informacija američkoj ambasadi „strašna i nedopustiva" zloupotreba, ali da ne treba da čudi da su Amerikanci najviše bili zainteresovani za Slobin odnos sa suprugom.

- Amerikancima je bilo važno da razumeju kolika je njena realna moć, pogotovo imajući u vidu da u Srbiji u to vreme nisu postojale demokratske institucije koje su donosile odluke, već je bilo važno samo ono što kaže Milošević - zaključuje Dragišić.

Нема коментара: