brojač poseta

среда, 12. јануар 2011.

SAD: Muke zbog "šverca" Kinder jaja

Vašington -- Kinder jaje, jedan od omiljenih slatkiša mnogih mališana, smatra se švercovanom robom u SAD gde je ova dečja poslastica zabranjena još 1972.

Tako kada neko pokuša da pređe granicu sa jednom od ovih čokoladica, to može da preraste u ozbiljan slučaj.

Prošlog meseca, Kanađanka Lind Bird pošla je u Ameriku kolima. Tokom nasumične kontrole na granici, američki carinici su temeljno pretresli njen automobil u kome su pronašli jedno kinder jaje.

Tada su počele muke ove mlade žene kojoj je, kako prenosi televizija CBC, čokoladno jaje zaplenjeno kao predmet šverca.

Kinder jaje je proizvod koji je u SAD zabranjen još 1972. Vlasti su u to vreme strahovale da bi deca mogla da se uguše sićušnim igračkama u njemu. Za razliku od Amerike gde je zabrana ovog slatkiša još na snazi, Kanada je liberalizovala njegov uvoz 1975.

"Napravili su čitavu aferu, navodeći da bih morala da platim kaznu od 300 dolara da su me sa jajetom uhvatili s druge (američke) strane granice", kazala je Bird.

Njeni problemi sa Kinder jajetom nisu tu završeni. Nekoliko dana kasnije dobila je dopis na sedam stranica od američke carine koja je tražila njenu dozvolu da se jaje od čokolade uništi.

"Pomislila sam da je po sredi šala, ali oni su bili sasvim ozbiljni", objasnila je ona.

Tokom prošle godine, američki carinici su zaplenili više od 25.000 Kinder jaja. Najveći broj zaplena usledio je tokom božićnih i uskršnjih praznika.

Нема коментара: