brojač poseta

четвртак, 06. јануар 2011.

"Rat među kriminalnim grupama"


Milorad Veljović (FoNet, arhiva)
Milorad Veljović (FoNet, arhiva)

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da među vođama najmoćnijih srpskih kriminalnih grupa trenutno besni rat zbog sukoba interesa.

Oni su zajedno prali pare kroz of-šor kompanije i ulagali novac u privatizaciju, kazao je Veljović u intervjuu za „Blic".

Policija je ušla u poslovanje kriminalaca, otkrila kretanje njihovog novca i osujetila njihove uticaje u određenim strukturama u državi, istakao je on.

"Svaki kriminalac koji ima novac želi vlast. Kada imate novac, a nemate uticaj, nastaje problem. Zato danas vlada sukob interesa među vođama kriminalnih organizacija zbog nemogućnosti da oni vode kadrovsku politiku u državi i utiču na funkcionisanje državnih institucuja", rekao je Veljović.

Na primedbu "Blica" da su mnogi prvooptuženi za krivična dela i dalje na slobodi, kao što su Darko Šarić i Stanko Subotić, Veljović je odgovoruio da je "interes policije, a i Šarićev interes, da bude uhapšen i to nije neozbiljna izjava".

"Tvrdim da će se onda kad Šarić bude uhapšen, konačno videti da on nije vrh kriminalne piramide.", dodao je Veljović.

On je naveo da je sa generalnim sekretarom Interpola Ronaldom K. Noblom dogovoreno da ova međunarodna policijska organizacija po prvi put učestvuje u sprovođenju zajedničkih akcija u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa, pre svega onih koje se bave krijumčarenjem droga.

"Rezultati tih akcija u saradnji sa policijama više zemalja biće vrlo brzo poznati javnosti", kazao je Veljović najavljujući hapšenja novih narko-grupa, "ne samo jedne, već više grupa".

"Formirane su zajedničke istražne grupe u kojima su i policije više zemalja i predstavnici Interpola, koje će raditi na rasvetljavanju krivičnih dela ovih kriminalnih organizacija", kazao je Veljović dodavši da su "one u bliskim vezama ili u nivou sa kriminalnom grupom braće Šarić".

"Njima rukovode državljani iz više zemalja, a realizacija ovih akcija biće u prvoj polovini 2011. godine", rekao je Veljović.

On je istakao da je uloga srpske policije tu veoma bitna.

Na sastanku u centrali Interpola, gde su bili direktori policija iz još deset zemalja, rad naše policije i ministra Ivice Dačića je posebno pohvaljen.

Ocenjeno je i da je Srbija sa predsednikom Borisom Tadićem lider na Balkanu u borbi protiv organizovanog kriminala, rekao je Veljović.

"Naravno da je naš cilj da vođe glavnih organizovanih kriminalnih grupa budu privedene jer će jedino tako javnost Srbije shvatiti da nema zaštićenih", istakao je Veljović.

Нема коментара: