brojač poseta

среда, 12. јануар 2011.

Pravna bitka za profit od „Fejsbuk“ mreže

SAN FANCISKO - Kompanija “Fejsbuk” koja stoji iza popularne društvene mreže juče je pred federalnim Apelacionim sudom u San Francisku zatražila nagodbu po tužbi koju su protiv nje i njenog osnivača Marka Zakerberga podneli blizanci Kameron i Tajler Vinklvos. Blizanci zajedno sa kolegom sa Harvarda Divjom Naredrom tvrde da im je Zakerberg, njihov bivši prijatelj sa studija, ukrao ideju o stvaranju kompanije za socijalno umrežavanje, kao i da im je isplatio nedovoljnu odštetu od 65 miliona dolara u akcijama i gotovini 2008, pa sada traže više od 168,5 miliona dolara.

Marka Zakerberga optužuju da je ukrao ideju o „Fejsbuku“
Toliko bi iznosila vansudska nagodba pri sadašnjoj vrednosti “Fejsbuka”, ali Džerom Fok, advokat blizanaca Vinklvos, kazao je za agenciju Blumberg da oni žele da rizikuju i ponište nagodbu postignutu pred sudom u San Hoseu u Kaliforniji kako bi protiv “Fejsbuka” podneli novu tužbu i zatražili još veći iznos.

“U pitanju je novac, ali je posredi i moralna drama. Mi zahtevamo od suda da nagodba bude poništena. Vinklvosovi će pokrenuti postupak u kojem će morati da trijumfuju ukoliko žele išta da dobiju i oni su spremni na taj rizik”, rekao je Fok, koji nije hteo da se izjasni da li će njegovi klijenti tražiti ukupnu odštetu od 600 miliona dolara.

Pravna bitka između trojice tužitelja s jedne strane i Zakerberga s druge počela je pre četiri godine, a opisana je i u filmu “Društvena mreža” iz 2010. u kojem su prikazane kontroverze u vezi sa nastankom “Fejsbuka”. Vinklvosovi su 2003. za vreme studija na Harvardu angažovali Zakerberga da bi im napravio sajt za upoznavanje putem interneta koji je nazvan “Konektju”. Blizanci su zajedno sa poslovnim partnerom Naredrom u tužbi iz 2007. naveli da im je Zakerberg ukrao ideju i da je namerno odugovlačio rad na projektu “Konektju” dok je tajno pravio “Fejsbuk”. U drugoj tužbi “Fejsbuk” je tužio “Konektju” optužujući ga za spemovanje miliona “Fejsbukovih” korisnika kako bi ih privukli na konkurentski sajt. Ukoliko ova tužba prođe, blizanci Vinklvos ne samo da neće ništa dodatno zaraditi već će morati da “Fejsbuku” isplate nadoknadu u visini od 900 miliona dolara. Ukoliko blizanci pristanu da se prethodno dogovorena nagodba proglasi važećom i pred federalnim sudom, “Fejsbuk” bi prema navodima Blumberga odustao od apelacionog postupka. Endrju Nojes, portparol “Fejsbuka”, izjavio je da kompanija ne želi da se izjašnjava o toku sudskog procesa.

Advokat Fok je objasnio da je nagodbom koja je postignuta u februaru 2008. definisano da “Fejsbuk” osnivačima sajta “Konektju” isplati 20 miliona dolara u gotovini i 45 miliona dolara u akcijama, odnosno 1,25 miliona akcija “Fejsbuka” po pojedinačnoj vrednosti od 35,90 dolara.

“Vrednost akcija je delovala fer, s obzirom na to da je ‘Fejsbuk’ pet meseci pre toga objavio da je kompanija ‘Majkrosoft’ investirala 240 miliona dolara i podigla vrednost ‘Fejsbuka’ na 15 milijardi dolara”, navodi Fok.

Međutim, samo nekoliko meseci nakon postizanja nagodbe, advokati sajta “Konektju” doznali su da je “Fejsbuk” prihvatio sugestije stručnjaka da pojedinačnu vrednost akcija zaposlenih postavi na 8,88 dolara.

“Prema toj pojedinačnoj vrednosti akcije, Vinklvosovima je trebalo da pripadne četiri puta više akcija od onog što su dobili”, kaže Fok i kaže da je zahtev za poništavanje nagodbe “jednostavan slučaj” koji treba da dokaže da je “Fejsbuk” prekršio zakon time što nije obelodanio klijentima da je vrednost pojedinačne akcije 8,88 dolara.

“Fejsbuk” u sudskim spisima tvrdi da su Vinklvosovi i Narendra mogli tokom procesa sudske medijacije, pre postizanja nagodbe, da otkriju cenu akcija, ukoliko su stvarno smatrali da “Fejsbuk” krije njihovu pravu vrednost. Prema navodima “Fejsbuka”, tokom prvog procesa osnivače sajta “Konektju” zastupalo je sedam advokata, kao Hauard Vinklvos, otac blizanaca koji predaje na Vorton školi za biznis pri Univerzitetu Pensilvanija i ekspert je za procenu vrednosti kompanija.

„Goldmen Saks“ utrostručio vrednost „Fejsbuka”
Advokat Fok smatra da je vrednost nagodbe iz 2008. narasla za dodatnih 100 miliona dolara nakon što je finansijska grupacija “Goldmen Saks” uložila 140 miliona dolara u “Fejsbuk”, podižući tako vrednost kompanije sa 15 na 50 milijardi dolara, odnosno za više od tri puta. Ulaganje “Goldmen Saksa” je obelodanjeno ovog meseca.


Нема коментара: