brojač poseta

четвртак, 20. јануар 2011.

„Krtica“ Vikiliksa imao pseudonim Robin Hud

Bivši švajcarski bankar, koji je juče proglašen krivim za odavanje bankarskih tajni medijima i poreskim vlastima, tvrdi da nije prekršio nijedan švajcarski zakon o bankama i da je samo želeo da skrene pažnju javnosti na ofšor finansijske zloupotrebe i rasprostranjen sistem izbegavanja poreza koji koriste bogati poslovni ljudi i političari.

Rudolf Elmer predao je Džulijanu Asanžu podatke o kompanijama i ljudima koji izbegavaju porez
Predstavnici „Julijus Bera”, banke za koju je radio, tvrde da se Elmer nije rukovodio moralnim motivima, već da se svetio jer nije dobio odštetu zbog otpuštanja. Optužnica ga tereti da je želeo da diskredituje banku, da je slao preteće faksove bivšim kolegama, da je čak poslao lažnu dojavu o podmetnutoj bombi, pretio da će poverljive informacije poslati neonacističkim organizacijama, da se pretvarao da je pripadnik meksičkog narko-kartela i da se povremeno predstavljao kao Robin Hud.

Procurile informacije se odnose na račune na Kajmanskim ostrvima gde je Elmer (55), kvalifikovani revizor, radio kao direktor operacija „Julijus Bera”, ali je dobio otkaz 2002. jer je odbio da se na zahtev šefa podvrgne detektoru laži. „Što sam više napredovao, to sam se više uplitao u ilegalne aktivnosti na koje su me terali”, istakao je on, optužujući banku za kriminalnu delatnost.

Elmer je u ponedeljak ustupio Vikiliksu, insajderskom sajtu Džulijana Asanža, oko 2.000 podataka o računima kompanija i pojedinaca za koje tvrdi da izbegavaju plaćanje poreza. Asanž je saopštio da će sve podatke da obelodani čim ih proveri.

Elmeru se sada sudi za odavanje poverljivih informacija 2005. kada je, prema vlastitom priznanju, poslao banci nepotpisan mejl u kojem preti da će podatke o ofšor klijentima predati poreskim vlastima u Švajcarskoj, SAD i Britaniji, i javnim glasilima, što je kasnije i učinio. On je objasnio da je to uradio iz straha za bezbednost porodice. Bivši bankar čak tvrdi da su mu šefovi nudili pola miliona švajcarskih franaka u zamenu za ćutanje.

Banke na udaru kritike

Švajcarske banke su poslednjih godina na udaru kritike zbog toga što su, čuvajući tajnost računa, odbijale da otkriju podatke o utajivačima poreza koji kod njih drže novac. Švajcarska je, ipak, pod pritiskom SAD i EU napravila ustupak i prosledila Americi pojedinosti o 4.450 bankarskih računa.Нема коментара: