brojač poseta

субота, 29. јануар 2011.

Davos pod opsadom

Oko 5.000 švajcarskih vojnika zaduženo je za bezbednost 2.500 svetskih političkih i poslovnih lidera na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu

Sve je pokriveno... Snajperisti su raspoređeni po krovovima

Svetski ekonomski forum, koji je juče počeo u švajcarskom zimskom centru Davos, okupiće tokom pet dana oko 2.500 svetskih političkih i poslovnih lidera. Skup svetskih moćnika održava se uz neviđene mere bezbednosti.

Teme koje će dominirati forumom jesu zabrinutost zbog rastućeg uticaja Kine u sektoru politike i biznisa, kao i problemi u Evropi zbog dužničke krize u EU.

Ograđeni bodljikavom žicom

Slogan ovogodišnjeg skupa političko-poslovne elite u elitnom turističkom centru je „Zajednička pravila za novu realnost". Između ostalih, samitu će prisustvovati nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Nikola Sarkozi, premijer Velike Britanije Dejvid Kameron, kao i meksički predsednik Felipe Kalderon. U Davos će, ipak, doputovati i ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji je u ponedeljak, nakon vesti o terorističkom napadu na moskovski aerodrom „Domodedovo", bio odložio put.

Samitu prisustvuje i oko 500 žena

Predstavnici Svetskog ekonomskog foruma u Davosu uveli su, nakon brojnih kritika, kvote za obavezno učešće žena na samitu. Od ove godine, strateški partneri foruma, oko stotinu velikih korporacija, moraće da poštuju određenu polnu proporciju pri izboru svojih predstavnika na samitu tako što će na svaka četiri muškarca u delegaciji morati da dođe najmanje jedna žena. Organizatori smatraju da će od oko 2.500 ovogodišnjih učesnika foruma, samitu u Davosu prisustvovati najmanje 500 pripadnica lepšeg pola. Udeo žena na forumu do 2005. nije prelazio 15 odsto, a poslednjih godina povećan je na 17 procenata.

Zbog prisustva visokih delegacija širom sveta, forum poslovno-političke elite u Davosu protiče uz neviđene bezbednosne mere. Oko 5.000 švajcarskih vojnika uključeno je u obezbeđivanje skupa svetskih lidera. Na krovovima hotela „Belvedere", u kome se održavaju sastanci, kao i na krovovima okolnih zgrada u Davosu raspoređen je veliki broj snajperista. Specijalne kamere za nadzor koje su postavljene povodom samita pokrivaju gotovo svaki deo živopisnog gradića u podnožju Alpa. Na brežuljcima u okolini razvučena je čak i bodljikava žica.

Skupo učešće

Samo učešće na samitu nije nimalo jeftino. Na primer, američka kompanija koja želi da prisustvuje godišnjem skupu svetskih ekonomskih lidera u Davosu, prema računici „Njujork tajmsa", mora da izdvoji između 200.000 i 300.000 dolara. Ukoliko je kompanija pozvana da prisustvuje samitu, mora da plati osnovnu članarinu u iznosu od 52.000 dolara. Ona omogućava prisustvo samo na opštim sastancima tokom foruma, a ukoliko predstavnici kompanije žele da prisustvuju i posebnim sednicama u sklopu samita, to zadovoljstvo moraju da plate i do 137.000 dolara.

„Njujork tajms" je izračunao i koliko iznose ostali troškovi, poput avionskih karata, zakupa hotela i iznajmljivanja automobila. Cena avionskog leta iz SAD do Davosa u biznis klasi i zakup soba za petočlanu delegaciju u nekom od luksuznih hotela iznosi ukupno 140.000 dolara. Za limuzinu i vozača za nedelju dana kompanija mora da izdvoji oko 10.000 dolara. Takođe, za večere u nekom od luksuznih hotela tokom trajanja samita kompanije moraju da izdvoje dodatnih 10.000 dolara.

1 коментар:

Josef Lewis је рекао...

Dobar dan, ja sam Josef Lewis, privatni kreditni zajmodavac koji daje zajam pojedincima, tvrtkama i vladinim ustanovama uz nisku kamatnu stopu od 2%. Znamo da postoji mnogo obitelji vani koje žive na plaćanju platiti ček i druge koji ne mogu brinuti o svojim financijskim obvezama i zbog toga smo ovdje za financijsku obnovu.

Nudimo široki spektar financijskih usluga koji uključuju: Poslovno planiranje, Financije za poslovanje i razvoj, Nekretnine i hipoteke, Obveze za konsolidaciju dugova, Poslovni zajmovi, Privatni zajmovi, Home refinancing, Hotelski zajmovi, studentski krediti itd. ako ste zainteresirani za zajam i biti bez prevara.

Email: progresiveloan@yahoo.com
Tekst / poziv: +1 (603) 786-7565 hvala