brojač poseta

понедељак, 06. децембар 2010.

"Vikiliks" objavio spisak objekata od vitalnog značaja za SAD

Dugačak spisak bitnih objekata širom sveta, koje Sjedinjene Države opisuju kao objekte koji su od vitalnog značaja za njihovu nacionalnu bezbednost, obelodanjen je danas na sajtu Vikiliks. Stejt departmen je u februaru 2009. zatražio od svih svojih misija u inostranstvu da naprave spisak svih objekata čiji bi gubitak značajno uticao na beznednost zemlje. Spisak obuhvata naftovode, gasovode, komunikacione i transportne centre.

Džulijan Asanž, osnivač "Vikiliksa" za kojim se i dalje traga

Navedeno je nekoliko mesta u Velikoj Britaniji, uključujući dalekovode, lokacije za satelitsku komunikaciju i fabrike “BAE sistems”, koja se bavi usavršavanjem oružja, informativnom bezbednošću i aerokosmičkim razvojem.


Ovo je možda najkontroverzniji dokument koji je Vikiliks do sada objavio. Iz obelodanjenih materijala proizilazi da je američka nacionalna beznednost širok i sveobuhvatan pojam. Pored očiglednih “stavki” kao što su komunikacioni centri, gasovodi i tome slično, na spisku se, između ostalog, nalaze rudnik kobalta u Kongu, fabrika za proizvodnju zmijskog protivotrova u Australiji i kompanija za proizvodnju insulina u Danskoj.


Od američkih misija se takođe tražilo da sastave spisak objekata čiji bi gubitak značajno uticao na javno zdravlje, ekonomsku ili nacionalnu bezbednost SAD. U Britaniji, na primer, spisak obuhvata prostor od Kornvola do Škotske, uključujući ključne baze satelitske komunikacije. Navedeno je i nekoliko fabrika “BAE sistems” koje razrađuju zajedničke oružane programe sa Amrikancima, kao i firma iz Edinburga koja se bavi pomorskim inženjeringom, a ističe se da ima ključni značaj za podmornice na nukleani pogon.


Dokument pokriva neverovatno širok geografski prostor. Ukoliko SAD smatraju da vode “globalni rat protiv terorizma”, onda je ovo, prema pisanju londonskog “Tajmsa”, “globalni imenik” ključnih objekata - mnogi među njima su medicinski ili industrijski - koji imaju presudan značaj za Vašington. Nije stoga čudo što je “Tajms” objavio ove podatke pod naslovom “Vikiliks nabraja ‘ciljeve za terorizam’ protiv SAD”. Nekim lokacijama dat je prioritet. Tako se na primer gasovod u gradu Nadimu u zapadnom Sibiru opisuje kao “najznačajniji gasni objekat na svetu”. To je ključna tranzitn tačka za ruski gas koji odlazi u zapadnu Evropu.


Naravno, ključno pitanje koje se ovde postavlja glasi da li je ovo zaista spisak potencijalnih meta koje bi mogli da iskoriste teroristi? Depeša sadrži samo nabrojane objekte. U nekim slučajevima kao lokacija navedeni su gradovi, ali bez konkretne adrese. To svakako neće omesti bilo koga ko ima pristup internetu. Eventualna šteta od ovog spisak leži u tome što bi potencijalni napadači mogli da uzmu u obzir širi dijapazon meta, naročito kad znaju da ih američke vlasti svrstavaju u veoma značajne.

Нема коментара: