brojač poseta

недеља, 05. децембар 2010.

Vikiliks: Hilari Klinton hvali diplomate-autore iscurelih depeša

VAŠINGTON - Na sastancima američkih ambasadora ovih dana je mnogo zabrinutosti za posledice senzacionalnih otkrića tajnih dilomatskih depeša: Da li će ljutite strane vlade najuriti ambasadore? Da li će uplašeni lokalci prestati da razgovaraju sa svojim kontaktima u američkim ambasadama - piše danas dnevnik "Njujork tajms".

Međutim, ipak je u pozadini ponos, ukazuje list, podsećajući na to da su otkrića sajta Vikiliks "bacila neuobičajeno svetlo na diplomate - pisce u prugastim odelima koji otvaraju srce i um u depešama, šalju ih u Stejt dipartment gde ih jedva ikad čitaju nadležni šefovi odeljenja, a kamo li više diplomate ili državni sekretar".

  • Zadatak smanjivanja štete zbog objavljivanja depeša je pao na Hilari Klinton koja je ove nedelje razgovarala sa desetinama stranih zvaničnika, navodi "Njujork tajms".

"Kolika god šteta da je nastala od curenja (depeša).., istaknuta je uloga diplomate na terenu: delom obaveštajni analitičar, delom sagovornik, delom špijun, a sudeći po često vešto sročenim depešama, delom i dopisnik iz inostranstva", piše "Njujork tajms".

Ponos autora, nastavlja list, deli i njihova šefica, državni sekretar Hilari Rodam Klinton koja je upravo, na kraju turneje po Aziji, rekla novinarima: "Tu vidite diplomate kako rade svoj diplomatski posao: javljaju i analiziraju, daju informacije, rešavaju probleme, brinu zbog velikih, složenih izazova".

"To je, na neki način ohrabrujuće, uprkos ponekoj sitnici izvučenoj iz konteksta i nesrećeno preuveličanoj", rekla je Klintonova.

  • Američki sekretar za odbranu Robert Gejts je uzdržan, iako se smatra da je depeše iz kompjuterskog sistema Sekretarijata za odbranu ukrao jedan redov Kopnene vojske, Bredli Mening koji je sada u vojnom zatvoru.

Ričard Hougland, ambasador SAD u Kazahstanu, smatrajući da je dobro pisanje depeša važno, sastavio je priručnik za svoje mlađe kolege.

"Trik je to kako zainteresovati čitaoca prve tri ili prvih pet reči su sve što će on videti u spisku svojih i-mejlova. Treba izbeći glomazne, formalne depeše, i pisati živo", objasnio je on.

Hougland koji je ove nedelje bio u pratnji Hilari Klinton, odbio je da razgovara o sadržini depeša koje su stigle u javnost, ali je rekao da ipak savetuje diplomate da pišu kao novinari.

Нема коментара: