brojač poseta

среда, 08. децембар 2010.

Vikiliks: Američka firma podvodila dečake policajcima veteranima za seksi zabave

LONDON - Zaposleni u američkoj privatnoj kompaniji, koji su obučavalli avganistanske regrute za policiju, podvodili su dečake veteranima, a ovi su ih, često drogirani, seksualno zlostavljali, piše u jednom od tajnih dokumenata koje je objavio "Vikiliks".

Firma "Dyn Corp" odabrana za obuku avganistanskih policajaca, prema navodima iz objavljenih dokumenata, bila je umešana u "angažovanje" mladih Avganistanaca za privatne zabave.


Dečaci od osam do 15 godina su na zabavama, organizovanim u avganistanskoj regiji Kunduz, izvodili "tradicionalne plesove", koje su talibani zabranili.


Našminkani i obučeni u ženski dečaci su izvodili zavodljivi ples pred, uglavnom, starijim, često drogiranim muškarcima, navedeno je u dokumentima koje su objavili britanski list "Gardijan" i portal "Siti stejt tajms".


Posle plesa, muškarci su na aukciji kupovali dečake i seksualno ih iskorišćavali.

Više o aferi Vikiliks

možete čitati ovde

Avganistan je zahtevao da privatne kompanije budu stavljene pod mnogo veću kontrolu vlade, ali američka ambasada nije imala pravnu mogućnost da ispuni njihov zahtev i preuzme vlast nad centrima za obuku firme "Dyn Corp".


U okviru istrage tog incidenta uhapšena su dva policajca i devet Avganistanaca, preneo je "Gardijan".


Avganistanski ministar unutrašnjih poslova Hanif Atmar je u razgovoru sa pomoćnikom američkog ambasadora prošlog juna istakao da bi incident trebalo zataškati i da bi objavljivanje ugrozilo mnoge živote, navedeno je u depeši.

Нема коментара: