brojač poseta

понедељак, 06. децембар 2010.

Vašington strahuje od sajber rata s kineskim hakerima

Kineske kompanije povezane s vladom zaposlile su iskusne hakere, među kojima je i Lin Jong, poznat pod nadimkom Lajon, osnivač grupe koja je nastala nakon američkog bombardovanja kineske ambasade u Beogradu 1999.godine...

Grupa „Honker junion of Čajna” u međuvremenu je izvela niz sajbernapada na sajtove američke vlade.LAJON -
Veruje se i da je „XFokus”, kineska grupa hakera koja je u avgustu 2003. aktivirala blaster (kompjuterskog crva) koji je zarazio kompjutere širom sveta koji koriste „Vindouz XP” i „Vindouz 2000”, svojevremeno radila za kinesku kompaniju za informatičku bezbednost povezanu sa vladom, koja ima pristupa izvornom kodu za „Majkrosoft vindouz”.
Amerika je zabrinuta zbog veza koje postoje između kineske vlade, vojske i hakera, ukazuju tajne poruke Stejt departmenta koje su preko Vikiliksa dospele u javnost.
Da je strah od kineskih hakera opravdan pokazuje i oktriće da je Peking naručio hakerski obračun sa „Guglom”. Vašinton se, pokazuju materijali Vikiliksa, pribojava da Kina planira internet rat preko privatnih kompanija za koje se zna da zapošljavaju vrhunske hakere.
Prema razotkrivenim porukama, Stejt department je zabrinut zbog tesne saradnje zvaničnog Pekinga sa dve velike kineske firme za informatičku bezbednost.
“Postoji velika mogućnost da NRK regrutuje talente iz svog privatnog sektora kako bi ojačala napadačke i odbrambene sposobnosti za operacije na kompjuterskoj mreži”, kaže se u tajnom cirkularnom pismu Stejt departmenta od juna 2009. U ovom pismu se, sem toga, upozorava i da „potencijalne veze vodećih kineskih kompanija sa vladom NRK ilustruju na koji način tamošnja vlada koristi privatni sektor svoje zemlje za ostvarivanje ciljeva u informatičkom ratu”.Vodeće kineske kompanije za informatičku bezbednost, „Topsik” i „Venustek”, deo su Kineskog centra za bezbednost informatičke tehnologije, koji je sa „Majkrosoftom” potpisao međunarodni sporazum koji mu omogućava pristup izvornom kodu, radi obezbeđivanja platforme „Vindouza”. Ubrzo nakon što je Centar dobio pristup ovom izvornom kodu, jedan visoki oficir regimente za komunikacije Narodnooslobodilačke armije NRK je, kako se u razotkrivenoj poruci kaže, poslat na obuku iz bezbednosti interneta. Poruka otkriva i da je „Topsik” 2002. angažovao Lajona da rukovodi njegovom obukom.

Šala Hilari Klinton
DEPEŠA - Američka državna sekretarka Hilari Klinton je na prijemu u Stejt dipartmentu za vikend okrenula na šalu neprijatnu situaciju koja je za njenu službu nastala objavljivanjem tajnih depeša diplomata SAD. Klintonova je rekla da ima izuzetnu priliku da pozdravi toliko talentovanih ljudi. "Pišem depešu o tome, koju ćete, verujem, uskoro naći na nama bliskom sajtu", dodala je šefica američke diplomatije.

Нема коментара: