brojač poseta

четвртак, 02. децембар 2010.

Srbija spremna da hapsi Asanža

Srpska policija uhapsiće osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža ako se pojavi na teritoriji Srbije, kaže Miloš Oparnica, šef beogradske kancelarije Interpola.

Džulijan Asanž (Beta, arhiva)
Džulijan Asanž (Beta, arhiva)
“Da, Asanž će biti uhapšen ako bude na našoj teritoriji", naveo je Oparnica za “Blic".

"Pošto nije naš državljanin nema smetnji da bude uhapšen i izručen, ukoliko se skriva tu, sem ukoliko kvalifikacija dela za koje se tereti nije politička, a to nije”, kaže Oparnica.

Za Asanžom je raspisana crvena poternica Interpola, kako bi se omogućilo njegovo hapšenje ukoliko bi se pojavio u nekoj od zemalja članica.

Kako je objavljeno na sajtu ove međunarodne policijske organizacije, kao krivica navedeno je “krivično delo seksualne prirode”, pošto je Asanž u Švedskoj osumnjičen za silovanje, što je optužba koja je prvo odbačena, a potom ponovo aktivirana.

Asanž je optužen za silovanje dve osobe u Švedskoj, jer je obećao da će koristiti kondom, ali to obećanje nije ispunio, što je u toj zemlji strogih zakona dovoljno da posluži kao osnov za podizanje optužnice.

Asanžov sajt "Vikiliks" je u centru pažnje svetske javnosti poslednjih dana zbog objavljivanja poverljivih dokumenata koji su otkrili mnoge neugodne tajne svetske diplomatije.

Нема коментара: