brojač poseta

четвртак, 02. децембар 2010.

SAD ucenjivale Sloveniju

Više od 250.000 tajnih dokumenata američkog Stejt departmenta, do kojih je došao sajt Vikiliks, pored mnogih šokantnih detalja iz sveta međunarodne diplomatije, govore i o tome da su SAD ucenjivale Slovence

1
Diplomatski skandal... Ceo svet je šokiran objavljenim tajnim dokumentima

Poverljiva dokumenta američkog Stejt departmenta, ukupno 251.287 njih, do kojih je došao internet sajt Vikiliks, izazvala su pravu buru na celoj planeti. U pitanju je prepiska između Stejt departmenta i oko 270 američkih ambasada i konzulata u svetu.

Zbog obimnog materijala, još nisu objavljena sva dokumenta, uključujući i ona u kojima se pominje Srbija.

„Gvantanamo" kao uslov

Prepiske, uglavnom iz poslednje tri godine, Vikiliks namerava postepeno da postavlja na internet. Ono što se dosad saznalo već je izazvalo jezu u diplomatskom establišmentu, a moglo bi da dovede do zahlađenja odnosa SAD sa nekim zemljama i da utiče na međunarodne odnose.

2

Iz Beograda 994 depeše

Prema statističkim podacima nemačkog nedeljnika „Špigel", američke diplomate su poslale 994 depeše iz Beograda od 1966. Samo u ovoj godini poslate su 43 depeše. Najveći broj depeša koje je Ambasada SAD iz Beograda poslala Stejt departmentu nema oznaku poverljivosti, ali 156 od 994 dokumenta imaju različite nivoe poverljivosti. Među diplomatskim dokumentima nalazi se 1.686 iz Zagreba (počevši od 1991), 869 iz Sarajeva (počevši od 1991), 836 depeša iz Ljubljane, 668 iz Prištine, 522 iz Skoplja i 164 iz Podgorice.

Vikiliks je dokumenta dostavio i nekim svetskim uglednim listovima, među kojima su „Njujork tajms", „Špigl" i „Gardijan".

U dokumentima koji su dosad objavljeni pominje se da su SAD ucenjivale Sloveniju. Naime, Slovencima je poručeno da treba da prihvate zatvorenike iz zloglasnog zatvora „Gvantanamo" ako žele susret njihovih lidera sa predsednikom Obamom.

Kabinet Boruta Pahora juče je, međutim, demantovao te navode.

Za zatvorenike iz „Gvantanama" državi Kiribati su ponuđeni milioni dolara, dok je Belgiji rečeno da će to biti jeftin način da postane istaknuta zemlja u Evropi.

3
Demantuje... Borut Pahor

Najveći broj objavljenih dokumenata u vezi sa Hrvatskom potiče od 2006. do 2009, kada je ta zemlja završavala pregovore za ulazak u NATO. Zanimljiv je podatak da su na dan pokušaja puča Ive Sanadera u HDZ-u, 3. januara ove godine, iz zagrebačke ambasade SAD u Vašington poslata čak četiri dopisa.

Klintonova špijunirala UN

Jedna od najšokantnijih priča prikazanih u dokumentima jeste da je američka šefica diplomatije Hilari Klinton tražila da se špijuniraju predstavnici u Ujedinjenim nacijama. Američkim zvaničnicima su u tom pogledu data prilično detaljna uputstva kakve sve to podatke Vašington želi da pribavi o ljudima iz vrha svetske organizacije sve do direktora agencija UN. Klintonova je tražila podatke o položaju u UN, titulama u njihovim zemljama, privatnim poslovima. Tražila je čak i podatke o bankovnim karticama, sve brojeve telefona, pa čak i njihov DNK.

4

Optužnica protiv Asanža u Australiji

Protiv osnivača internet strane Vikiliks Džulijana Asanža mogla bi da bude podignuta optužnica ako se vrati u rodnu Australiju. Tamošnji državni tužilac Robert Mekliland rekao je da Asanžu neće biti ponuđeno utočište.

- Sa stajališta Australije, mislim da potencijalno postoji niz zakona koji su možda prekršeni - rekao je Mekliland, i dodao da australijska savezna policija to istražuje.

Vlada u Kamberi je sastavila radnu grupu u julu kako bi pratila posledice objavljivanja dokumenata na Vikiliksu. Veruje se da je Asanž u Velikoj Britaniji.

Druga šokantna priča koja se pojavila jeste da su arapski lideri, među kojima su i kraljevi Saudijske Arabije i Bahreina, tražili da iranska nuklearna postrojenja budu napadnuta i bombardovana.

Sudeći prema objavljenim dokumentima, izraelski ministar odbrane Ehud Barak konsultovao se sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, vođom Fataha, i Egiptom uoči razorne vojne ofanzive na pojas Gaze 2008. Izraelski ministar odbrane je na sastanku sa kongresmenima SAD rekao da je Izrael pitao Egipat da li bi ta zemlja ili Fatah bili voljni da preuzmu kontrolu nad pojasom Gaze posle očekivane pobede izraelske vojske nad islamističkim Hamasom, što su oni odbili. Egipatski predsednik Mubarak i Abas su više puta ranije poricali tvrdnje o saradnji s Izraelom.

5

Američki vojnik odao informacije

Jedina osumnjičena osoba za odavanje tajnih podataka je američki vojni obaveštajni analitičar Bredli Mening (22), koji je uhapšen u junu ove godine u Iraku. Mening se još pre nekoliko meseci hvalio Adrianu Lamou, hakeru koji ga je prijavio vlastima, da će stvoriti svetsku anarhiju. On je otkrio koliko je lako bilo ukrasti sve američke diplomatske tajne.

- Poslat sam u vojnu bazu kraj Bagdada, gde sam sve podatke narezao na CD-ove i na njima napisao Lejdi Gaga. Niko nije ništa posumnjao. To je malo tužno - hvalio se Mening.

Dokumenta otkrivaju i da je Turskoj obećano da će biti razmotrene mogućnosti za zatvaranje kurdske televizije, koja program emituje iz Danske, u zamenu za podršku bivšem danskom premijeru Andersu Fog Rasmusenu kao generalnom sekretaru NATO-a.
KRAJ

REAGOVANJA

Bela kuća

Portparol Bele kuće Robert Gibs:

- Osuđujemo neovlašćeno objavljivanje poverljivih dokumenata i informacija osetljivih po nacionalnu bezbednost. To objavljivanje ugrožava američke diplomate, obaveštajce i demokratske aktiviste koji traže američku pomoć. Objavljivanjem ukradenih i poverljivih dokumenata opasnostima su izloženi ne samo ljudska prava, već i životi i rad tih pojedinaca.

Francuska

Portparol francuske vlade Fransoa Baroen:

- Podržavamo američku administraciju u želji da se izbegne ono što utiče ne samo na organe vlasti, na kvalitet njihovog rada, već i što dovodi u opasnost muškarce i žene koji su bili u službi zemlje. Treba biti veoma pažljiv i solidaran na nivou država u borbi protiv pretnje čiji je cilj autoritet i demokratski suverenitet.

Nemačka

Nemačka vlada najavila je da neće komentarisati sadržaj depeša američkih ambasada širom sveta, ali je osudila objavu tajnih dokumenata.

Italija

Italijanski ministar odbrane Ignacio la Rusa:

- To su jadna naklapanja. Ne bi trebalo da im se poklanja mnogo pažnje. Trebalo je da ti podaci ostanu poverljivi. Istina, bio sam iznenađen sadržinom tih informacija koje su slične onima koje izlaze u žutoj štampi.

Portparol ruskog premijera Dmitrij Peskov rekao je da je rano za komentare:

- Zasad ne može da se kaže ništa konkretno. Najpre treba pogledati koja je engleska reč upotrebljena za opis premijera Putina. Kao drugo, kog nivoa su diplomate i činovnici koji su davali karakteristike o premijeru i predsedniku Medvedevu i u kojim dokumentima. I uopšte, treba proveriti da li je reč o Putinu, a potom komentarisati.

Izrael

Neimenovani visoki izraelski zvaničnik:

- Dobro smo prošli. Dokumenta pokazuju da Izrael nije nije dvoličan i da privatno govori ono što govori i javno kad je reč o neophodnosti da se deluje protiv pretnje iranskog nuklearnog programa. Ispostavilo se da je ceo Bliski istok uplašen mogućnošću nuklearnog Irana. Arapske zemlje pritiskaju SAD na vojnu akciju mnogo više nego Izrael.

Zalivske zemlje

Nijedna arapska zemlja u Zalivu (Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein) do sada nije zvanično reagovala na objavljivanje dokumenata u kojima se vidi da te države, s jedne strane, pozivaju na političko rešavanje iranskog pitanja, a s druge se u razgovorima sa američkim zvaničnicima zalažu za vojnu opciju protiv moćnog suseda.

Iran

Šef iranske diplomatije Hošjar Zebari nije želeo da komentariše sadržaj koji se konkretno odnosi na Iran, ali je rekao da objavljivanje ovih dokumenata odmaže i da je došlo u nezgodno vreme.

Нема коментара: