brojač poseta

уторак, 14. децембар 2010.

Rusko "oružje na naduvavanje"

Ruski tenkovi - ali pravi...
Ruski tenkovi - ali pravi...
Ruske oružane snage došle su na relativno originalnu ideju kako da zavaraju neprijatelja, i da usput uštede nešto para.

Ruska vojska poseduje, naime, oružane sisteme na naduvavanje.

Oružje koje, u prenosnom smislu, "radi na vazduh" nalikuje originalima, bilo da je reč o tenkovima T-80 ili protivavionskim raketnim sistemima S-300, samo što se za razliku od pravog oružja ovo "naduvano" lakše transportuje, i brže razmešta.

BBC-jev dopisnik Stiv Rozenberg bio je u prilici da se iz prve ruke upozna sa ruskim načinom da se, bukvalno, "naduvaju" efektivi oružanih snaga.

Bala kao nesklopljeni šator

Na poljani u jednom od moskovskih predgrađa dva čoveka nose oveću crnu torbu, a onda je spuštaju na zemlju; iz nje vade veliku plastičnu balu, koja na prvi pogled nalikuje nesklopljenom šatoru.

Reč je o jednom od glavnih sistema iz arsenala ruskog strateškog oružja, samo što ovom konkretnom oružju nije potrebna municija već samo - vazduh.

Pumpa je uključena, i vazduh počinje da ispunjava plastičnu balu koja počinje da raste i poprima oblik - pojavljuje se kupola, a potom iz nje iskače i duga plastična cev tenkovskog topa.

Pet minuta kasnije, ruski borbeni tenk T-80 spreman je za "akciju". Sledi napumpavanje i druge slične plasične bale koja, ispunjena vazduhom, poprima oblik protivavionskog ratektnog sistema S-300, sve sa četiri raketna lansera i velikim kamionom kao vučnim vozilom - u neku ruku, u pitanju je rezultat ukrštanja protivavionskih raketa i dečijeg zamka na naduvavanje.

MIG i radarska stanica u torbi

U torbama nalikm onim koje su krile tenk i rakete nalazi se i jedan od lovaca iz porodice MiG-ova, pa čak i kompletna radarska stanica.

Ove najsavremenije makete su jedne od najsavršenijih vojnih mamaca na svetu; ono što im nedostaje u ubojnoj moći uveliko nadoknađuju svojom fleksibilnošću.

"Mamci na naduvavanje" laki su i jednostavni za prenos do lokacija na kojima vojska želi da zavara protivnika.

Makete su do te mere verno urađene da su uspele da prevare i svog vlasnika, odnosno ruske vojnike. Viktor Talanov radi za firmu koja, za potrebe oružanih snaga Ruske Federacije, proizvodi ovo oružje na vazduh:

"Na jednoj vojnoj vežbi u kojoj su učestvovali kopnena vojska i avijacija, od nas je zatraženo da zbog obuke trupa naduvamo maketu raketnog sistema S-300. Kada smo to uradili dotrčao je jedan od generala avijacije iz štaba vežbe i naredio nam da lansere spustimo u neutralan položaj. General je prosto odbijao da poveruje da je reč o mamcima ispunjenim vazduhom jer su obaveštajni podaci ukazivali da je reč o bojevom oružanom sistemu spremnom za lansiranje ", kaže on.

Proizvodnja uz pop muziku

Uz zvuke pop muzike iz sovjetksih vremena, radnici u obližnjem pogonu proizvode oružje na naduvavanje.

Jedan od radnika na velikom komadu plastike iseca mustru tenka, ali nije u pitanju obična plastika već materijal na koji je nanet sloj hemikalija koje su u stanju da prevare radare i osmatračke i nišanske sisteme za uočavanje toplotnog infracrvenog zračenja.

To zračenje emituju sva tela, a na ovaj način objekti na zemlji mogu da "ubede" posadu radara da je reč o pravom oružju.

Posle krojenja, na scenu stupa armija švalja koje prišivaju komade obrađene plastike; ove žene su svojevremeno prozvodile velike balone koje je u visinu dizao topao vazduh.

Za radnice je, čini se, pravljenje modela za vojsku ipak patriotizmom nadahnutija profesija.

"Bezgranično zadovoljstvo"

Jedna od njih, Lena, radi na sklapanju protivavionskog raketnog sistema:

"Ponosna sam što pravim kompletne raketne sisteme i tenkove za našu vojsku. I kada ih na kraju zašijete i vidite kako se pune vazduhom i poprimaju oblik pravog oružja, ispunjeni ste bezgraničnim zadovoljstvom", kaže ona.

Ruske oružane snage nisu jedini kupac ovih mamaca na naduvavanje - i armije drugih zemalja pokazale su interesovanje za rakete i tenkove na vazduh.

Jedan od razloga za to mogla bi da bude i cena; makete su, naime, više od stotinu puta jeftinije od pravog naoružanja. Dok pravi tenk M-80 košta skoro sedamsto hiljada evra, cena makete je nepunih četiri i po hiljade evra.

Dakle, ako neko želi da "naduva" svoje vojne efektive, ne mora da za to potroši mnogo novca - potrebna mu je samo vazdušna pumpa...

Нема коментара: