brojač poseta

среда, 08. децембар 2010.

Osnivaču Vikiliksa preti suđenje u SAD? Video

Američki i švedski zvaničnici održali su neformalne razgovore o mogućnostima za izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama.

Asanž je uhapšen juče u Londonu, pošto se sam predao policiji. Za njim je bila raspisana Interpolova poternica zbog navodnog silovanja dve volonterke u Švedskoj, što on demantuje. Pošto je sud odbio kauciju, noć je proveo u britanskom zatvoru, iščekivajući odluku o izručenju Švedskoj.


Sud u Londonu obrazložio je svoju odluku tvrdnjom da postoji opasnost da osnivač Vikiliksa pobegne iz Velike Britanije, uprkos činjenici da mu je nekoliko istaknutih ličnosti ponudilo jemstvo. Asanž će u pritvoru će ostati do 14. decembra.

Komentarišući vest o njegovom hapšenju, američki sekretar za odbranu Robert Gejts je rekao da je to "dobra vest". Zvaničnici Ministarstva pravde SAD traže način na osnovu kojeg bi Asanž mogao biti optužen za špijunažu u toj zemlji. Najveći problem sa kojim se trenutno susreću je taj što se u prvom članu ustava SAD garantuje sloboda govora i javnog izražavanja. Američki desničari zahtevaju oštru kaznu, pa čak i egzekuciju, navode britanski mediji.

  • Portparol američkog ministarstva odbrane Dejvid Lapan rekao je da, od kako je Vikiliks počeo da objavljuje poverljive depeše Stejt departmenta, strane zemlje smanjuju obim saradnje sa SAD. On je dodao da "uverenje da SAD nisu dobre u čuvanju tajni" svakako menja stvari i da je "generalno došlo do smanjenja u saradnji".

Švedska vlada, s druge strane, pokušava da izruči Asanža vlastima SAD. Ipak, izvori navode da nijedan zahtev iz Vašingtona neće biti razmatran sve dok američko tužilaštvo ne podigne optužnicu i dok se u Švedskoj ne završi pravna procedura u vezi optužbi za silovanje.

Asanžov advokat izjavio je juče da mnogi veruju da je reč o politički motivisanom procesu, jer je Asanž razljutio ceo svet, posebno SAD, objavljivanjem poverljivih depeša Stejt departmenta.

I sam Asanž se, u međuvremenu, oglasio pismom listu "Ostralijen", tvrdeći da njegova internet stranica zaslužuje zaštitu, a ne napade i pretnje.

U prvom javnom obraćanju australijskim medijima, Asanž, koji je rođen u Kvinslendu, optužio je australijsku vladu da pokušava da "ubije glasnika", jer ne želi da se otkrije istina o njenim diplomatskim i političkim postupcima.

Sve vesti o aferi "Vikiliks" možete da pročitate ovde.

"Vikiliks zaslužuje zaštitu, a ne napade i pretnje", napisao je on i dodao da sajt bez straha objavljuje činjenice za dobro javnosti.

Hapšenje Džulijana Asanža nije, međutim, zaustavilo curenje američkih diplomatskih depeša. Britanski "Gardijan" danas prenosi pikantne detalje vezane za ličnost i navike libijskog lidera Muamera Gadafija, kao i predlog Saudijske Arabije da se formiraju arapske vojne snage koje bi, pomoću SAD i NATO, napale pripadnike Hezbolaha u Libanu.


Нема коментара: