brojač poseta

уторак, 07. децембар 2010.

Osnivač "Vikiliksa" preti pogubnim tajnama ako ga uhapse ili ubiju

BEOGRAD - Kao svojevrsno “osiguranje” za slučaj da bude uhapšen ili ubijen, ili da njegov sajt koji otkriva mračne tajne bude trajno skinut sa interneta, vlasnik i osnivač “Vikiliksa“ Džulijen Asanž je svojim kolegama hakerima dostavio šifrovanu “otrovnu kapsulu” razornih tajni, za koju se veruje da sadrži i detalje o “Britiš petroleumu” i logoru Gvatanamo.

A za slučaj da ma koja zemlja pokuša da suzbije njegove aktivnosti, Asanž upozorava da su njegove pristalice spremne da objave pravi “potop” poverljivih državnih dokumenata. Veruje se da se Asanž trenutno krije negde u Britaniji i da je moguće da ga Skotland jard uhapsi još koliko sutra.


Asanž, koji je australijski državljanin, proteklih je meseci objavio stotine hiljada poverljivih dokumenata, čime je uspeo ozbiljno da razgnevi i izblamira SAD. Interpol je izdao takozvani “crveni nalog” za Asanžovo hapšenje, a istaknuti američki političari, među kojima je i Sara Pejlin već su sugerisali da bi ovaj kompjuterski programer zbog objavljivanja američkih tajni trebalo da bude ”ubijen”.

Asanž može da se vrati u Australiju
Osnivač veb sajta "Vikiliks" Džulijen Asanž može da se vrati u domovinu Australiju i dobije istu zaštitu koju uživa svaki drugi australijski državljanin, izjavio je danas državni tužilac te zemlje Robert Mekliland.
Asanž je u petak, odgovarajući na pitanja posetilaca "Gardijanovog" veb sajta, rekao da su Mekliland i australijska premijerka DŽulija Gilard jasno stavili do znanja da njegov povratak u domovinu nije moguć.
"Asanž, kao i svaki australijski državljanin, ima prava i ništa ga ne sprečava da se vrati u Australiju. On ima ista prava kao i svaki drugi australijski državljanin, a to podrazumeva i pravo na povratak u Australiju i dobijanje pomoći u australijskim konzultima i ambasadama u inostranstvu, ako je zatraži", poručio je Mekliland.

Zbog svega toga, Asanžov britanski advokat Mark Stivens danas upozorava da “Vikiliks” ima još tajnog materijala, koji je okarakterisao kao “termonuklearnu bombu”, koja će biti aktivirana ukoliko ova organizacija, odnosno njen osnivač, budu prinuđeni da se zaštite.

Нема коментара: