brojač poseta

среда, 15. децембар 2010.

Na Svetog Nikolu minus 15!

Srbija juče bila najhladnija zemlja u Evropi, u Sjenici zabeleženo čak minus 18. Nešto toplije tek početkom sledeće nedelje

Srbija je juče bila jedna od najhladnijih zemalja u Evropi! U Sjenici je izmereno minus 18 stepeni Celzijusa, što ju je, uz hrvatski Otočac, svrstalo i u najhladnije gradove. Hladno vreme zadržaće se i narednih dana, pa meteorolozi prognoziraju da će na Svetog Nikolu, 19. decembra, u celoj Srbiji živa dostići čak minus 15 podeoka.

U Sjenici je palo petnaestak centimetara snega, koji je na Pešterskoj visoravni i juče povremeno padao. Oko podneva temperatura je porasla do minus 7 stepeni Celzijusa. Kako su naveli meteorolozi na Radišića brdu kod Sjenice, gde se u stanici Hidrometeorološkog zavoda prate vremenske prilike u ovom kraju, najveće hladnoće na Pešteru se očekuju u drugom delu januara i početkom februara. Tada je, po tradiciji, najhladnije u Sjenici, gde se temperatura pre nekoliko godina spustila i do minus 39,3 stepena Celzijusa, što je rekord po hladnoći izmeren u ovom delu Evrope.

Do ponedeljka ispod nule

Ivan Ristić, meteorolog iz „Veder to ambrela", precizirao je da je hladan talas koji je prethodnih nedelja „vladao" u zapadnoj Evropi sada stigao i kod nas. Celu nedelju pred nama karakterisaće ledeni dani i sneg.

REKORDNA POTROŠNJA STRUJE

„Elektroprivreda Srbije" saopštila je da je u Srbiji u ponedeljak potrošeno 140,4 miliona kilovat-sati struje. Kako se navodi, sa padom temperature krajem sedmice se očekuje još veća potrošnja električne energije i moguće je da bude oboren rekord od 26. januara 2010. godine, kada je potrošeno 156,3 miliona kilovat-sati struje.

- Međutim, ne mogu očekivati toliko niske temperature kakve su bile u pojedinim evropskim gradovima. Jedina ekstremna temperatura biće u nedelju, kada će u celoj Srbiji pasti na minus 15 stepeni Celzijusa, dok će Beograd biti najtopliji na minus 8. Ova temperatura biće ujednačena u svim delovima zemlje, te će na planinama i u Vojvodini biti približna. Postoji šansa i da tokom novogodišnje noći bude hladnije i da pada sneg. Nešto dugoročnija prognoza još nije moguća, ali se predviđa da će u januaru biti prava zima - rekao je Ristić.

Hladno i snežno vreme zadržaće se do početka naredne nedelje, kada sledi otopljenje sa oblačnim vremenom i povremenom kišom. Nakon nekoliko toplijih dana, kada će živa dostići najviše osam podeoka u plusu, sledi poslednja nedelja decembra, koja će ponovo doneti pravu zimu sa minusom i snegom.

- Do 19. decembra jutarnje temperature biće između minus 10 i minus 5 stepeni, dok najviše dnevne neće prelaziti nulu, a najverovatnije će biti između minus 4 i minus 1 stepen. Od 20. do 24. decembra očekuje se porast temperatura uz pojačanje južnog vetra i kišu, te će 23. i 24. decembra najviše temperature biti između 5 i 8 podeoka. Nakon 25. decembra uslediće pogoršanje vremena, koje će oko 29. i 30. decembra preći u susnežicu i sneg - naveo je Branko Bjelić iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Problemi u saobraćaju

Sneg je juče padao u većem delu Srbije. Na Kopaoniku je debljina snežnog pokrivača iznosila više od 20 santimetara i sneg je nastavljao da pada umerenim intenzitetom. Ista je debljina snega i na Zlatiboru, kao i susednim planinskim predelima užičkog regiona, dok je temperatura vazduha bila 10 stepeni ispod nule.

Sneg je usporio saobraćaj na većini puteva u državi, a u AMSS-u preporučuju opreznu vožnju.

Ciča zima... Smrzavanje sve do sledeće nedelje, a onda blago otopljenje

Saobraćaj na starom novosadskom putu juče je u jednom trenutku bio potpuno prekinut, a nakon intervencije putara osposobljen je samo za putnički saobraćaj.

- Što se tiče nižih predela, kolovozi su uglavnom mokri i postoji opasnost od poledice. Zaleđen je magistralni put Trstenik - Kraljevo, a situacija se pogoršava u svakom trenutku. Na starom novosadskom putu saobraćaj je bio potpuno prekinut zbog snežnih nanosa - objasnila je Aleksandra Ljubenković iz AMSS-a.

Нема коментара: