brojač poseta

недеља, 05. децембар 2010.

Mafija na antidepresivima

Televizijski hit koji je prikazao gangstere kao ljude „pregažene" običnim životnim problemima od prve epizode proglašen je za najbolju seriju svih vremena i najznačajniji američki kulturni proizvod 20. veka

Od nastanka televizije pa do danas bilo je na hiljade serija, ali sigurno je da nijedna nije ostavila toliki trag kao što je to slučaj sa američkim TV hitom „Porodica Soprano". Naravno, bilo je popularnijih i gledanijih serija, ali retke su izazvale toliko kontroverzi kao što je to uspelo sa mafijaškim hitom u čijoj je glavnoj ulozi Toni Soprano, glava gangsterske ekipe iz Nju Džersija.

„Porodicom Soprano" bavili su se najveći analitičari savremenih medija, kulturolozi, sociolozi... Na mnogim univerzitetima proučavala se tematika i odnosi u ovoj disfunkcionalnoj porodici, a čak je jedan kongres psihologa u Americi, kao jednu od glavnih tema, imao radnju u ovoj seriji.

Ko je pravi Toni Soprano?

Premijera „Porodice Soprano" bila 10. januara 1999. godine i to na kablovskoj mreži HBO. Pre nego što je postigao dogovor sa čelnicima HBO, autor serije Dejvid Čejs ponudio je seriju nekolicini televizijskih mreža, između ostalog i FOX-u, ali su sve one odustale od prikazivanja jer je serija bila puna nasilja i skoro pa eksplicitnih scena seksa. Zbog toga je bilo logično da se „Porodica Soprano" nađe na programu kablovske mreže HBO, jer je ova već prikazivala seriju „Seks i grad", koja je takođe odudarala od klasičnih TV sapunica. U središtu „Porodice Soprano" nalazi se Toni Soprano i njegov pokušaj prevazilaženja problema u privatnom životu kao i teškoća u mafijaškoj ekipi iz Džersija na čijem je čelu.

Lejdi Gaga počela u „Porodici Soprano"

-U epizodi „The Telltale Moozadell" iz 2001. pojavljuje se Lejdi Gaga, koja je tada bila tinejdžerka. Sin Tonija Soprana A. J. pravi se važan s prijateljima na školskom bazenu. U crnoj majici i farmerkama, Gaga je jedna od tri devojke u blizini, koje puše i gledaju momke kako plivaju.

-Toni Siriko, koji u seriji glumi Polija, bio je hapšen u mladosti i neko vreme je proveo u zatvoru Sing-Sing. On je u ugovoru za seriju tražio da njegov lik nikada ne postane policijski doušnik.

-Stiv van Zant, koji u seriji glumi mafijaša Silvija Dantea, gitarista je u bendu Brusa Springstina, a Čejs ga je angažovao u seriji kada ga je ugledao na svečanosti primanja u „Kuću slavnih rokenrola".

-Lilo Brenkato, koji je glumio u drugoj sezoni „Porodice Soprano", učestvovao je pre nekoliko godina u ubistvu policajca u njujorškoj četvrti Bronks.

-Odeća koju je u seriji nosio Toni Soprano prodata je na aukciji u Kristiju za 187.000 dolara. Najvišu cenu dostigli su krvavo odelo i košulja koje je na sebi imao Toni Soprano kad ga je upucao Ank Džunior. Čuveni kućni ogrtač Tonija Soprana prodat je za 21.250 dolara.

Početak serije se zasniva na odnosu Tonija Soprana i njegove majke Livije i preuzet je iz života idejnog tvorca serije Dejvida Čejsa. On je želeo da primeni sopstvenu porodičnu dinamiku na mafijaše, pa je burni odnos Tonija Soprana i njegove majke Livije temeljen na samom Čejsovom životu. On je izjavio da se njegova majka strašno bojala ljudi, nije htela da otvara vrata neznancima, nikad nije razgovarala s ljudima telefonom nakon što bi pao mrak, a njega je plašila raznim nevoljama koje ga čekaju kad odraste. Kraj takve majke, pričao je, i on je morao postati psihotičan. Odnos s majkom imao je ključnu ulogu u formiranju njegove ličnosti, kao i u formiranju glavnog lika njegove serije Tonija Soprana. Čak je i lik psihijatra Dženifer Melfi, kod koje na terapiju ide Toni Soprano, utemeljen na liku ličnog Čejsovog psihijatra. Inače, Čejs je smatrao kako će mu ambijent mafije omogućiti obrađivanje tema kao što su, između ostalih, identitet italijanskih Amerikanaca i priroda nasilja.

Gradonačelnik Njujorka brani seriju

Ipak, televizijsko prikazivanje života američkih mafijaša italijanskog porekla naišlo je na ogromne probleme. Iako je Čejs branio svoju seriju, rekavši kako to nije bio pokušaj stavljanja u loš kontekst svih italijanskih Amerikanaca, već samo male zločinačke supkulture, udruženja Italoamerikanaca su napadala seriju od samog početka emitovanja. Nekoliko udruženja Amerikanaca italijanskog porekla javno je zahtevalo da serija „Porodica Soprano" bude zabranjena jer „na iskrivljen način prikazuje život u porodicama ove zajednice predstavljajući ih kao mafijaše". Udruženje „Red italijanskih sinova u Americi" objavilo je povodom serije protestno saopštenje, a Nacionalna italijansko-američka fondacija iz Vašingtona zatražila je od kuće HBO da pre i posle svake epizode emituje pisano upozorenje da serija „ne predstavlja stvarni život 25 miliona Amerikanaca italijanskog porekla". Napadi na seriju su postajali sve veći, pa je u njenu odbranu morao da stane bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani, koji je priznao da je veliki fan „Porodice Soprano".

Sve to nije sprečilo trijumf kao i hvalospeve koje je dobila ova serija. Tako je „Njujork tajms" seriju proglasio najvećim delom američke popularne kulture u drugoj polovini 20. veka. Čuveni magazin „Veniti fer" označio je „Porodicu Soprano" kao najveće remek-delom pop kulture, a „Tajm" ju je stavio na čelo najboljih serija svih vremena, dok je PopMatters napisao da je debitantska sezona „Porodice Soprano" krunsko ostvarenje američke televizije.

Нема коментара: