brojač poseta

четвртак, 16. децембар 2010.

Država umesto poreza treba da poveća naplatu

Naplatite trenutna dugovanja od svih dužnika i neće biti potrebno povećanje poreza, poručuje Vladi jedan od nekoliko stotina građana koji su podržali akciju NIN-a i “Blica” za pravičnije oporezivanje imovine.

Uredne platiše ispaštaju jer država nije u stanju da utera porez

Ljudi koji, uprkos tome što teško žive, redovno izmiruju obaveze prema državi ne žele da se pomire sa činjenicom da će njihova građanska lojalnost biti “nagrađena” povećanjem nameta samo zato što su poreske vlasti nesposobne da naplate dugove od onih koji odbijaju da plate porez.

Uprava javnih prihoda Beograda utvrdila je da postoje 223.304 poreska obveznika koji nisu izmirili obaveze po osnovu poreza na imovinu. Ovogodišnja naplata poreza na imovinu u prestonici iznosi oko 15 milijardi dinara, a obaveze redovno izmiruje 50 do 60 odsto obveznika.


O ovome pročitajte još

To znači da bi bilo dovoljno da se naplata poboljša za jednu petinu i u gradsku kasu bi se slile tri milijarde dinara (oko 27,5 miliona evra), tačno onoliko koliko je ministarka finansija Diana Dragutinović najavila da će se dobiti izmenama Zakona o porezu na imovinu. Ako je to cilj, rešenje je tu - ne mora se ići dalje od Beograda.

Zar obični građani treba da ispaštaju zato što tamo neki vlasnik “Ruskog cara” duguje 100.000 evra, a poreske vlasti ne mogu ili ne smeju da mu naplate dug? Ili zato što vlasnik vile u Augusta Cesarca na Dedinju poreskim vlastima duguje tri i po miliona dinara, vlasnik vile u Baja Pivljanina dva miliona itd.


Ako je lokalnim samoupravama u 2011. neophodno tih nekoliko desetina miliona evra, rešenje se, opet bez izmena postojećeg zakona, može naći i van Beograda. Dovoljno je skoknuti do Novog Sada, gde ovaj porez ne plaća oko 40.000 vlasnika nekretnina. Slična je situacija i u mnogim drugim gradovima, pa nije čudo što čitaoci “Blica” poreskim vlastima poručuju: Pošaljite ljude na teren da popišu zgrade i kuće koje nisu prijavljene! Kada bi se popisala samo jedna petina nekretnina u Srbiji o čijem postojanju poreski organi nisu obavešteni i kada bi njihovi vlasnici platili makar minimalan porez, prikupilo bi se najmanje pola milijarde dinara. Zašto se to ne radi? Zašto država, na primer, ne pooštri naplatu dugovanja za isporučenu električnu energiju? Kada bi se naplatila samo trećina od 70 milijardi dinara duga građana i privrede Elektropivredi Srbije, u državnu kasu bi se od PDV-a slilo više od tri milijarde dinara. Dakle, više od najavljenih efekata poreske reforme koja je izazvala toliko nezadovoljstvo građana.

Kako su se snašli tajkuni
U svom blogu Saša Radulović, konsultant za poreski sistem Asocijacije malih i srednjih preduzeća, piše: “Stopa je ista i za pravna i za fizička lica. Međutim, domaćinstva će plaćati porez na osnovicu koja predstavlja tržišnu vrednost imovine, a pravna lica na osnovicu koja predstavlja knjigovodstvenu vrednost koja je nula ili praktično nula. Zato predlažem svim fizičkim licima koja imaju vrednije nekretnine da osnuju pravno lice (košta 250 evra), unesu svoju nekretninu u to preduzeće kao osnivački kapital i utvrdite mu knjigovodstvenu vrednost na 10 odsto tržišne. Naši mali tajkuni i tajkunčići su to već uradili.”

Akcija NIN-a i „Blica“: Porez, a ne harač
Predložene izmene poreza na imovinu znatno će podići iznose koje prosečan obveznik treba da plati, najteže će pogoditi krhki srednji sloj, dok će one zbog kojih je navodno uveden, grupu najbogatijih, pogoditi znatno manje.


U ime svojih čitalaca, NIN i „Blic“ pozivaju Ministarstvo finansija i Vladu da odustanu od najavljenih izmena i hitno predlože nova rešenja za popunjavanje državne kase. Pozivamo čitaoce da nam na osnovu priložene formule izračunaju koliko bi ih, po novom zakonu, koštao porez tokom iduće godine, uz obrazloženje čega planiraju da se reše zbog novog poreza.


Ujedno pozivamo sve pojedince i organizacije koji se slažu sa našom inicijativom da nam se jave i priključe akciji.


U očekivanju odluke Ministarstva i Vlade da odustanu od predloženih izmena, NIN i „Blic“ će redovno objavljivati predloge drugačijih rešenja i stavove svojih čitalaca.

Нема коментара: