brojač poseta

уторак, 07. децембар 2010.

Asanž ugovara sastanak sa britanskom policijom

LONDON - Advokat osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža izjavio je večeras da njegov klijent trenutno ugovara sastanak sa britanskom policijom.

"Asanž još nije ni za šta optužen"

Švedska želi da ispita Asanža (39) o optužbama za silovanje, koje on odbacuje.

"Večeras sam, nakon posla, dobio poziv od policije i rekli su mi da su od Švedske dobili nalog za izručenje", rekao je londonski advokat Mark Stivens.

On je naglasio da njegov klijent nije ni za šta optužen i da je u toku ugovaranje sastanka sa policijom kako bi se razmotrio način na koji Asanž može da odgovori na pitanja.

Britanski mediji ranije su izvestili da se Australijanac nalazi u Velikoj Britaniji od kada je njegova veb stranica počela da objavljuje poverljive dokumente američke diplomatije.

Asanžov advokatski tim objavio je da će se pred britanskim sudovima boriti protiv pokušaja Švedske da izdejstvuje njegovo hapšenje i izručenje.

Obama razmatra izmene zakona radi gonjenja Asanža

Holder: Akt o špijunaži je veoma star

Američki državni tužilac Erik Holder izjavio je danas da administracija predsednika Baraka Obame razmatra mogućnost izmene Akta o špijunaži i primene ostalih zakona radi eventualnog pokretanja krivičnog procesa posle objavljivanja poverljivih dokumenata na internet sajtu "Vikiliks".

"To je svakako nešto što može da odigra ulogu, ali imamo na raspolaganju i druge statute i alate", rekao je Holder.


Akt o špijunaži potiče iz 1917. godine, a usvojen je da bi se nezakonitim proglasilo posedovanje informacija iz oblasti nacionalne odbrane sa ciljem da se ugroze Sjedinjene Američke Države.


Holder je rekao da je ovaj zakon prilično star i da članovi Kongresa razmatraju mogućnost da ga modernizuju u svetlu aktuelne afere.


Neki pravni stručnjaci smatraju da Obaminoj administraciji ne bi bilo lako da protiv "Vikilika" ili njegovog osnivača, Australijanca Džulijana Asanža, podigne tužbu za špijunažu.

Asanž može da se pozove na Prvi amandman američkog Ustava


Pojedini delovi američkog zakona omogućavaju krivično gonjenje osoba koje neovlašćeno objave određene poverljive informacije. Asanž i "Vikiliks", međutim, mogu da tvrde da su oni medijska organizacija i pozovu se na zaštitu koja je garantovana Prvim amandmanom Ustava SAD.


Holder je rekao da je prošle sedmice izdao naredbe o određenim radnjama u vezi sa aktivnostima "Vikiliksa", ali je odbio da kaže da li bi Obamina administracija mogla direktno da pokuša da ugasi ovaj sajt.


"Vikiliks" je dostavio poverljivu dokumentaciju nekolicini svetskih medija i objavio na svojoj stranici stotine depeša američkih diplomata, uključujući informacije koje su dovele Obaminu administraciju u neugodnu sutuaciju pred stranim vladama.

Novi nalog za hapšenje


Britanska policija je dobila novi međunarodni nalog za hapšenje Asanža, koji je izdalo švedsko pravosuđe.


Švedska je za Asanžom izdala međunarodni nalog za hapšenje zbog "silovanja, seksualnog napastovanja i prinude", koji se odnose na dve žene i koji su se dogodili u avgustu u toj zemlji.


Prvi nalog za hapšenje nije bio realizovan zbog greške u tekstu, a novi je švedsko pravosuđe izdalo prošle sedmice vodeći računa o primedbama britanske policije.

Ukinut račun za donacije Vikiliksu zbog netačnih podataka

Švajcarska pošta je ukinula račun Džulijana Asanža, na koji su građani uplaćivali donacije u korist tog sajta, prenela je švajcarska državna televizija TSR.

"Asanž je dao pogrešne informacije o svom prebivalištu kada je otvarao taj račun", dodaje se u saopštenju Pošte.
Bankarska filijala Pošte odlučila je da "prekine poslovne odnose sa Asanžom, jer je tokom istrage ustanovljeno da su podaci o njegovom prebivalištu netačni".
"Vikiliks" je objavio na svom sajtu račun u švajcarskoj Pošti, kako bi skupio donacije za odbranu Džulijana Asanža i ostalih članova ekipe toj sajta.

Švajcarci za davanje azila Asanžu

U intervjuu televiziji TSR, početkom novembra, Asanž je izjavio da postoji šansa da zatraži politički azil u Švajcarskoj.
Televizija TSR postavila je ovih dana na svom sajtu i pitanje građanima da li Švajcarska treba da odobri azil Asanžu, ukoliko on to zatraži i većina od 57 odsto se složila sa tim. Negativno je odgovorilo 34 odsto Švajcaraca, dok se devet odsto nije izjasnilo.

Нема коментара: