brojač poseta

среда, 10. новембар 2010.

Pokrali nam 1,86 miliona litara goriva!

Policija juče pohapsila 22 člana „pumpadžijske mafije" koji su za tri godine na benzinskim stanicama NIS-a ukrali čak 1.863.220 litara goriva u vrednosti od 234 miliona dinara l Baždarili automate tako da kradu od dva do pet odsto

Uhvaćeni u krađi... Policija zapečatila i benzinsku pumpu NIS-a u ulici Dimitrija Tucovića u centru Beograda

Kriminalistička policija juče je u okviru akcije „Pištolj" pohapsila 22 člana takozvane „pumpadžijske mafije" koji su u poslednje tri godine, zakidanjem prilikom točenja goriva, ukrali čak 1.863.220 litara goriva! Kako se navodi, „pumpadžije" su nezakonito prisvojile 233.965.000 dinara! Pohapšeni su gorivo krali tako što su lažno baždarili automate na benzinskim pumpama i kasnije falsifikovali podatke u kompjuterskom sistemu NIS-a!

Kod uhapšenih pronađeni oružje i droga?!

Policija je sinoć saopštila da je od osumnjičenih „pumpadžija" privremeno oduzela više od 100.000 evra i pola miliona dinara, više skupocenih automobila, devizne knjižice i ugovore o kupoprodaji nepokretnosti.

- Od osumnjičenih je oduzeto i nelegalno oružje, 11 paketića biljne mase nalik na opojnu drogu heroin, hartije od vrednosti, žigovi i plombe za pečaćenje pumpnih automata i rezervni delove pumpnih automata - navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, u jučerašnjoj akciji uhapšeni su rukovodioci NIS-a i još 16 poslovođa pumpi. Istovremeno, saopšteno je da je uhapšen i funkcioner Direkcije za kontrolu mera (pogledajte spisak uhapšenih). Hapšenja su juče rano ujutro izvršena u Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu, a u NIS-u nam je potvrđeno da je, zbog ove istrage zapečaćeno 20 pumpi.

Lopovluk otkrio NIS

„Pumpadžijska mafija" počela je, kako saznajemo, da radi 2007. godine, a milionski lopovluk otkrila je unutrašnja kontrola NIS-a koja je o svemu obavestila policiju. Mafijaši su pre hapšenja praćeni više od šest meseca i protiv njih je prikupljeno dovoljno čvrstih dokaza. Kako saznajemo, istraga se nastavlja, a u policiji kažu da su moguća i nova hapšenja, jer se sumnja da vozače potkradaju na oko 50 pumpi u Srbiji!

- „Pumpadžije" su se organizovale 2007. godine kada su se dogovorile da poremete baždarenje na automatima. Napravljena je vrhunska malverzacija tako što je u kompjuterskom sistemu pomeren sistem, pa je na pumpama korisnicima izgledalo sve normalno, a zapravo su dobijali od dva do pet posto manje goriva nego što su plaćali... Pri tom, obični radnici, točioci goriva na pumpama, nisu imali pojma u čemu učestvuju - kaže sagovornik Pressa iz policije.

Kako nam je nezvanično objašnjeno u NIS-u, uhapšene „pumpadžije" su planski pogrešno namestile elektronske sklopove preko kojih se meri količina istočenog goriva.

- Oni su imali duple elektronske merače koje su s vremena na vreme zamenjivali, a koji su prikazivali da je istočeno više goriva nego što zaista jeste. S druge strane su te viškove „peglali" preko računa i na taj način se „pokrivali" - rekao je izvor Pressa iz NIS-a.

NIS: Mi smo sami „provalili" mafijaše

U „Naftnoj industriji Srbije" juče su zvanično saopštili da su oni inicirali akciju hapšenja kako bi suzbili kriminal na svojim pumpama.

- Direkcija za korporativnu zaštitu NIS-a još sredinom 2009. godine je počela sa aktivnostima na suprotstavljanju zloupotreba i kriminalnih delatnosti i rezultati tog angažovanja su krajem prošle godine dostavljeni MUP-u i nadležnom tužilaštvu, da bi policijska istraga povodom tog slučaja sada bila završena. „Naftna industrija Srbije", kao društveno odgovorna kompanija, izražava odlučnost u suzbijanju svake vrste kriminalnih radnji koje narušavaju i ugled kompanije i integritet potrošača - saopštili su u NIS-u.

Nebojša Atanacković iz „AD Nafta" kaže da je izvlačenje goriva iz rezervoara benzinskih pumpi veoma komplikovano i da je grupa morala da napravi veoma dobar sistem da bi mogla to da radi.

- Sistem na pumpama je takav da ne može neko da sipa dok ovaj pre njega nije platio i to nije prošlo kroz fiskalnu kasu. Sve vreme količina na brojčanicima točilice mora da se poklopi sa onom u rezervoaru pumpe. S druge strane, svi rezervoari na pumpama imaju elektronske senzore koji tačno određuju koja se količina trenutno nalazi u njemu. To se može kontrolisati svakodnevno i malverzacije su nemoguće ako u njih nisu uključeni rukovodioci - objašnjava Atanacković.

Radnici neobavešteni

Inače, pohapšeni mafijaši će se, osim za nezakonito prisvajanje 2,2 miliona evra, teretiti i za zloupotrebu službenog položaja i računarsku prevaru. Stanovi i kancelarije uhapšenih juče su detaljno pregledani i iz njih je odneto sve što bi moglo da doprinese istrazi. Svim uhapšenim „pumpadžijama" je određen pritvor od 48 sati posle čega će uz prijavu Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal biti izvedeni pred istražnog sudiju.

5
Reporteri Pressa juče su obišli dve pumpe u centru Beograda na kojima smo zatekli zapečaćene točilice. Na pumpi u Cvijićevoj ulici nije bilo nikoga, dok smo na pumpi u Dimitrija Tucovića zatekli jednog zbunjenog radnika.

- Jutros je bila policija i ispitivali su šefa. Zapečatili su točilice. Stvarno ne znam šta se dešava, a i ja sam video iz medija da su pumpe blokirane - rekao nam je zbunjeni radnik.

Anketa:Da li ste primetili da vas potkradaju na pumpama prilikom sipanja benzina?

Momčilo Živanović (33),radnik

- Ne, nisam primetio, ali to ne znači da se ne krade. Gotovo uvek sipam sam benzin, a da li na onom aparatu nešto muvaju, to zaista ne znam. Ništa me ne bi čudilo, ipak je ovo Srbija...

Mileta Nikolić (45),saobraćajni inženjer

- Da, primetio sam da me potkradaju! Reagujem svaki put kad primetim, ali oni uvek kažu da je sve u redu, i na tome se završi. Ja tačno znam koje pumpe kradu...

Slobodan Jovanović (52), trgovac

- Skoro svakog dana sam na pumpi i sipam gorivo. Nikad ne punim ceo rezervoar i stvarno nisam primetio da kradu. Uglavnom mi rezervoar oni pune, zato što vozim na gas.

Radomir Smiljanić (57),ekonomista

- Pa, stvarno nisam primetio... Obično uzmem fiskalni račun na kojem piše i broj pumpe. Ali, imao sam problema sa gorivom. Kada sam sipao bezolovni benzin, stradao mi je katalizator...

Bogdan Radulović (41),vozač

- Uglavnom sipam gorivo na velikim pumpama. Nekad sipam sam, nekad njihovi radnici. Čuo sam da su zatvorili NIS-ove pumpe, kažu da su uzimali i po 20 odsto goriva!

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja saopštilo je juče da Veljko Jerković nije funkcioner u tom ministarstvu, niti u njemu radi, već je 13 godina stalno zaposlen u Direkciji, koja je kao institucija pod nadležnošću Ministarstva ekonomije.

- Ministarstvo ekonomije je iniciralo i dostavilo MUP-u sve potrebne informacije do kojih je došlo i sve vreme istrage je sarađivalo sa policijom - navedeno je u saopštenju.

Spisak benzinskih stanica koje su pod istragom

1. "Šopići 1" - Ibarska magistrala, izlaz iz BG
2. "Stepojevac" - na Ibarskoj magistrali
3. "Barajevo"
4. "Lipovica 1" - Ibarska magistrala, izlaz iz BG
5. "Surčin selo"
6. "Surčin aerodrom"
7. "Nacional" - Novi Beograd
8. "Zmaj 2" - Beograd
9. "Dimitrija Tucovića" - centar Beograda
10. "Cvijićeva" - centar Beograda
11. "Sever" - Smederevski put
12. "Kosmaj"
13. "Velika Plana grad 2" - autoput Beograd - Niš
14. "Mali Požarevac" - autoput Niš Beograd
15. "Batajnica"
16. "Vase Pelagića" - centar Beograda
17. "Stadion JNA"
18. "Avalski put" - Trošarina
19. "Zlatibor"
20. "Sevojno"

Нема коментара: