brojač poseta

среда, 17. новембар 2010.

Duvanski lobi uzvraća udarac

Najveće duvanske kompanije počele globalnu ofanzivu protiv antipušačkih mera kao što su zabrane pušenja, zabrane reklama i povećani porezi na cigarete

Duvanski lobi uzvraća udarac
Alarmantno... Prodaja cigareta u svetu godišnje raste za dva procenta

Velike duvanske kompanije, kao što su „Filip Moris" i „Britiš ameriken tobako", krenule su u ofanzivu protiv ograničenja na reklamiranje cigareta u Britaniji, upozorenja na štetnost pušenja u Južnoj Americi i povećanja poreza na duvan u Meksiku i na Filipinima, preneo je jučerašnji Njujork tajms. Takođe, ove kompanije troše milijarde dolara na lobiranje i marketinške kampanje u Africi, Aziji, pa i u Australiji.

Duvanska industrija je pojačala napore pred skup koji će se u ponedeljak održati u Urugvaju. Tamo se sastaju zvaničnici iz oblasti zdravstva iz 171 države sveta, koji nameravaju da odrede uputstva za sprovođenje Okvirne konvencije o kontroli duvana.

Vrbovanje novih pušača

„Filip Moris" je ove godine tužio vladu Urugvaja, tvrdeći da je njena regulativa koja se odnosi na duvan preterana. Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije ocenili su da je to pokušaj zastrašivanja zemalja koje će prisustvovati konferenciji, na kojoj će se odrediti striktniji marketinški zahtevi. Urugvajski zakon nalaže da upozorenje o štetnosti pušenja po zdravlje pokriva 80 odsto površine kutije cigareta. Takođe, svaki brend ograničava se na samo jedan dizajn, kako pušači ne bi bili navedeni da pomisle da je proizvod u drugom dizajnu manje štetan.

- Oni koriste tužbe da bi pretili zemljama sa nižim i srednjim prihodima - izjavio je Daglas Bečer, koji je na čelu inicijative protiv duvana pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Bruto domaći proizvod Urugvaja iznosi polovinu ukupnih godišnjih prodaja „Filipa Morisa", koje dostižu 66 milijardi dolara. Bečer kaže da duvanske kompanije agresivno regrutuju nove potrošače u nerazvijenim zemljama, da bi zamenili one koji ostavljaju cigarete ili umiru u Evropi i SAD, gde je stopa pušenja strmoglavo pala. Prodaja cigareta u svetu godišnje raste za dva procenta.

Potpredsednik i portparol „Filipa Morisa" Piter Nikson izjavio je da se ta kompanija povinuje zakonima marketinga svake zemlje dok prodaje legalan proizvod odraslim potrošačima. On je rekao da je cilj tužbi da se dovede u pitanje preterana regulativa i zaštite robna marka i komercijalna prava svojine. Njujork tajms piše da je „Filip Moris" posebno agresivan u tužbama. Kompanija je tužila i Brazil, tvrdeći da slike za koje vlada traži da se stave na pakovanja cigareta netačno prikazuju efekte pušenja po zdravlje. Ogranci kompanije u Irskoj i Norveškoj podneli su tužbu zbog odredbi o zabrani izlaganja cigareta u prodavnicama.

strogi zakoni u urugvaju... Upozorenja pokrivaju veći deo površine paklice
Strogi zakoni u Urugvaju... Upozorenja pokrivaju veći deo površine paklice

Politički uticaj

U Australiji, gde je vlada objavila plan da sva pakovanja cigareta budu u običnim smeđim ili belim pakovanjima, da bi postala manje privlačna, kompanija je pomogla opozicionu kampanju na saveznim izborima prošlog leta. Nikson kaže da to nije nikakva tajna:

- Mi smo im pomogli, ali ih nismo kontrolisali.

Nikson se, ipak, slaže da je pušenje štetno i podržava razumnu regulativu.

BAT, drugi najveći proizvođač duvana u svetu, čija je vrednost prodaje 23 milijarde dolara, a čiji godišnji profit iznosi 4,4 milijarde dolara, troši milione na lobiranje protiv mera usmerenih protiv pušenja, sa porukom da će se njima ohrabriti crno tržište cigareta i da će samo kriminalci imati koristi, dodaje Njujork tajms.

Konferencija počinje u urugvajskom mestu Punta del Este. Njeni učesnici nastojaće da dodaju posebne odredbe u Okvirnu konvenciju o kontroli duvana, koju je od 2003. godine ratifikovala 171 država.

1 коментар:

Blogger је рекао...

I got my first electronic cigarette kit on VaporFi, and I love it very much.