brojač poseta

среда, 17. новембар 2010.

Amerika - utočište za naciste

Američke obaveštajne službe su posle Drugog svetskog rata od SAD načinile utočište za naciste i njihove saradnike, navodi se u izveštaju Sekretarijata za pravosuđe koji je objavio jučerašnji „Njujork tajms".

Od naciste do oca rakete „Saturn V"... Artur Rudolf

Sekretarijat je od 2006. godine pokušavao da spreči objavljivanje u javnosti tog izveštaja, koji ima 600 stranica i proizvod je šest godina rada ali je, pod pretnjom tužbe, prošlog meseca predao prilično redigovanu verziju privatnoj grupi pod nazivom „Arhiva nacionalne bezbednosti".

Mnogi delovi koji su u pravnom i diplomatskom smislu bili osetljivi, uklonjeni su, ali je „Njujork tajms" došao u posed kompletne verzije.

U izveštaju se navode i uspesi i neuspesi pravnika, istoričara i istražitelja Kancelarije za specijalne istrage (OSI) pri sekretarijatu, koja je formirana 1979. godine da bi deportovala naciste. Najveću osudu izazivaju delovi izveštaja u kojima se otkrivaju veze Centralne obaveštajne službe (CIA) sa nacističkim emigrantima. Raniji vladini izveštaji potvrđivali su da je CIA koristila naciste u obaveštajne svrhe, ali u ovom izveštaju se to dokumentuje.

Izveštaj navodi da je OSI saznala da je nekim nacistima garantovan ulazak u SAD iako su vladini zvaničnici znali za njihovu prošlost.

„Amerika, koja se ponosi time što je utočište za progonjene, postala je - u izvesnoj manjoj meri - i utočište za progonitelje", kaže se u izveštaju. „Neki mogu da vide saradnju vlade sa progoniteljima kao faustijansku nagodbu. Drugi će je videti kao razuman moralni kompromis, rođen iz nužde", dodaje se. U izveštaju se navodi i da je broj nacista koji su ušli u SAD gotovo sigurno znatno manji od 10.000, koliko se često navodilo. Od stvaranja OSI, više od 300 nacista je deportovano, oduzeto im je državljanstvo i zabranjen ulaz u SAD. Među nacistima koji su dobili pomoć američkih obaveštajnih zvaničnika, navodi se Oto fon Bolšving, pomoćnik Adolfa Ajhmana, koji je pomagao u razvoju početnog plana „čišćenja Nemačke od Jevreja", a kasnije u SAD radio za CIA. Fon Bolšving je umro iste godine kada je sekretarijat zatražio njegovu deportaciju. Takođe se pominje Artur Rudolf, nacistički naučnik koji je doveden u SAD zbog stručnosti u raketnom programu. To je bilo u okviru operacije „Spajalica" (Paperclip) za regrutovanje naučnika koji su radili za naciste. Rudolf je kasnije dobio priznanje NASA kao otac rakete „Saturn V", koja je Amerikancima omogućila let na Mesec. U izveštaju se navodi zahtev drugog čoveka sekretarijata za pravosuđe iz 1949. godine, kojim se od imigracionih vlasti traži da dozvole Rudolfu da iz Meksika ponovo uđe u SAD, da se „ne bi naškodilo nacionalnim interesima".

Kasnije se ispostavilo da je Rudolf mnogo više bio aktivno uključen u eksploataciju ropskog rada zatvorenika, nego što su to obaveštajni zvaničnici priznavali. On je deportovan 1984. godine u Nemačku, uz protivljenje obaveštajnih zvaničnika.

Нема коментара: