brojač poseta

субота, 09. октобар 2010.

Više hiljada građana u šetnji protiv Parade ponosa Foto

Više hiljada građana učestvovalo je danas u Porodičnoj šetnji centralnim ulicama Beograda koju je u znak protivljenja sutrašnjoj Paradi ponosa organizovao Srpski sabor Dveri. Predstavnik Srpskog pokreta Dveri Vladan Glišić zatražio je pre početka šetnje, koja je prošla bez incidenata, da Vlada otkaže sutrašnju "sramnu paradu" i pozvali njene predstavnike da se izjasne da li su za porodicu ili za gej paradu, jer kako su naveli, trećeg izbora nema.

"Otkažite gej paradu, to govori svako od nas, to govore hiljade mladih širom Srbije danima, ta poruka je ispisana na stotinama zidova Beograda ", rekao je on.

Glišić je dodao da to traže građani koji se bore za brak koji rađa decu koja mogu da stvore bogatu i ponosnu Srbiju.

"Državni projekat bi trebalo da bude očuvanje porodice a ne održavanje i obezbeđivanje gej parade, koja je na taj načina na putu da uđe u naše škole i porodice", rekao je Miroslav Parović iz Dveri i dodao da je država uništila sve u zemlji i da joj zato ne smemo dozvoliti da uništi i ono najvažnije - prodicu.

"U Srbiji ne postoji sistemski pristup rešavanja pitanja populacione politike, ali se zato veoma revnosno radi na rešavanju problema gej populacije", rekao je Parović.

Učesnici šetnje nosili su na početku kolone transparent "Branimo porodicu" i srpske zastave.

Prema proceni policije na početku skupa bilo je oko 2.500 građana kojima se kasnije, tokom šetnje priduržilo još nekoliko hiljada pa je njihov broj, prema oceni policajaca bio između pet i deset hiljada.

Protestu su podržale i neke studentske organizacije, čiji su predstavnici zatražili od države da novac koji je izdvojen za održavanje i obezbeđivanje parade utroše u studentski standard. Učesnici protesta pred kraj su počeli da pevaju pesme o Kosovu.


Veća grupa građana, predvođena Draganom Davidovićem - bivšim monahom Antonijem koga je nedavno raščinila Srpska pravoslavna crkva, prošetali su danas trasom kojom će se sutra kretati "Parada ponosa".


U šetnji, koja je prošla mirno i bez incidenata, bilo je oko 300 građana, koji su nosili krstove, ikone i srpske zastave i pevali molitvene pesme.


Oni su prošetali Nemanjinom, Ulicom kneza Miloša i Masarikovom, do parka "Manjež" gde su održali "moleban za spas srpskog naroda".


Skup je obezbeđivalo oko dvadesetak policajaca, koji su sukcesivno zatvarali ulice za saobraćaj kuda je povorka prolazila.


Davidović je pozvao okupljene građane da sutra dođu na liturgiju u Sabornu crkvu i da nakon toga ponovo krenu u molitvenu šetnju prema mestu gde će se održati "Parada ponosa".


Davidović je kao monah Antonije služio Srpskoj pravoslavnoj crkvi u manastiru Crna Reka, južno od Novog Pazara, da bi ga crkveni sud Eparhije Budimljansko-Nikšićke 10. maja ove godine raščinio monaškog života.


Monah Antonije je optužen za samovolju i nemonaško nepokoravanje nadležnim crkvenim vlastima, kao i za iznošenje brojnih neistina i kleveta.

Нема коментара: