brojač poseta

петак, 29. октобар 2010.

U potrazi za beguncima i lovci na ucenjene glave

Odluka Vlade Srbije da poveća nagradu za informaciju koja bi vodila pronalaženju i hapšenju Ratka Mladića na deset miliona evra ima za cilj da u poteru za njim uključe i profesionalni lovci na ucene, saznaje „Blic“ u državnom vrhu.

Visoka nagrada određena i zbog pritiska na ljude iz najbližeg okruženja Mladića

- Ovako visoka nagrada je određena i da bi se vršio pritisak na ljude iz najbližeg okruženja Ratka Mladića da ga odaju - tvrdi naš sagovornik.


Vlada je odredila i milion evra nagradu za informaciju koja bi dovela do pronalaženja i hapšenja drugog preostalog haškog optuženika Gorana Hadžića.


Prva nagrada od milion evra za informaciju o Mladiću raspisana je u oktobru 2007. godine po odluci Saveta za nacionalnu bezbednost na predlog Akcionog tima za okončanje saradnje sa Haškim tribunalom. Nagradu isplaćuje država Srbija, a informacije se dostavljaju Ministarstvu unutrašnjih poslova. Nagradu od pet miliona dolara za Mladića raspisao je i Stejt department.


Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić za „Blic“ kaže da odluka Vlade Srbije pokazuje jasnu političku volju da se prva moralna i međunarodna obaveza završi.


- Na taj način biće otklonjena poslednja prepreka između Srbije i pravde, između Srbije i EU. Ta dva čoveka drže kao taoce čitav svoj narod, tuđe i svoje porodice, buduće generacije. Mladićevi generali su u Hagu, Hadžićevi saborci su u Hagu. U našem narodu postoji samo jedan naziv za takve ljude - kaže Vekarić.


Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović izjavila je da će u budžetu Srbije biti novca za povećanje nagrade za informaciju koja bi mogla da dovede do lociranja i hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića. „Biće novca u budžetu, uvek postoji deo u rezervama koji se može opredeliti za takve nagrade“, kazala je Kalanovićeva.


U Bezbednosno-informativnoj agenciji očekuju povećani broj poziva na telefon 9191, rekao je Tanjugu šef kabineta direktora BIA Jovo Stojić.


Stojić kaže da su ista očekivanja i kada je reč o haškom beguncu Gorana Hadžiću za koga je nagrada povećana sa 250.000 na milion evra.


"Uvereni smo da će, nakon povećanja iznosa nagrade za validnu informaciju o haškim beguncima na dežurni telefon 9191, biti značajno povećan broj poziva, kao što je to bilo i kada je prvi put za njima raspisana nagrada", kazao je Jović.

Vukčević: Hapšenje moguće ove zime
- Mladić je godinama bio predmet prave igre mačke i miša između proevropske i nacionalističke struje unutar srpske vlade. Takve političke prepreke su konačno uklonjene i Mladić bi mogao da bude uhapšen ove zime - rekao je specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević za londonski „Tajms“, a prenosi Bi-Bi-Si. On je ocenio da su glavni krivci za to što je najtraženiji osumnjičeni ratni zločinac u Evropi još na slobodi nekadašnji šef Bezbednosno informativne agencije Rade Bulatović i bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica.

Нема коментара: