brojač poseta

уторак, 05. октобар 2010.

Trgovac smrću: Hoću kući, nisam srećan

Osumnjičeni za naoružavanje terorista i diktatora, Rus Viktor Bout, zvani „Trgovac smrću”, navodno je više od decenije podsticao najkrvavije sukobe širom sveta...

Proširenjem optužnice tajlandski sud je odložio njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama.NESREĆAN -
Tajlandski krivični sud je juče odlučio da ne odbacuje dodatne optužbe protiv Bouta, čime je zapravo blokirano njegovo izručenje SAD. Apelacioni sud na Tajlandu je u avgustu presudio u korist američkog zahteva za izručenje kako bi mu bilo suđeno za terorizam. Međutim, taj proces je blokiran drugom žalbom koju je Vašington uložio početkom ove godine za pranje novca, iz straha da prva ne uspe, pa je tajlandski krivični sud odlučio da se ta druga žalba ne može prenebregnuti.
Nazvan „Trgovac smrću“, Bout, koji je poslužio kao inspiracija za holivudski film „Gospodar rata“ u kome glumi Nikolas Kejdž, osumnjičen je da se bavi trgovinom oružjem još od ‘90. godina i da je to oružje isporučivao diktatorima i konfliktnim zonama u Africi, Južnoj Americi i na Bliskom istoku. On je uložio žalbu na odluku o izručenju od 20. avgusta, navodeći da bi mu život bio u opasnosti ako bi bio poslat u SAD, i u sud je došao u blindiranom kombiju.
Od hapšenja u martu 2008. godine, tokom zajedničke američko-tajlandske operacije u kojoj su specijalni agenti izigravali kupce oružja za Revolucionarne oružane snage Kolumbije, Bout se nalazi u specijalno čuvanom tajlandskom zatvoru. On negira sve optužbe.
- Nisam srećan. Hoću da idem kući. Nisam ništa loše uradio. Ja sam žrtva političkog progona. Sve je to njihova fantazija - rekao je.
Moskva je sa svoje strane tražila puštanje na slobodu Viktora Bouta, što samo pothranjuje spekulacije da ovaj bivši oficir sovjetskih vazdušnih snaga uživa zaštitu ruskih vlasti koje se tokom ovih godina nisu mešale u njegove operacije. Inače, Bout ima sedam pseudonima, desetine pasoša, a američke vlasti ga smatraju jednim od najopasnijih trgovaca oružjem, sa klijentima u rasponu od talibana do liberijskog gospodara rata Čarlsa Tejlora.

Нема коментара: