brojač poseta

среда, 20. октобар 2010.

Sva čula uživaju u zemlji osmeha

“Pripremite se. Tajland je očaravajuća zemlja, ali šokantna. Protrešće vas kao groznica uzvišena lepota prirode i smirenost nasmejanih Tajlanđana, njihova neverovatna ljubaznost, i gust vazduh pun vlage, i mirisi začina i opojnog bilja, i šarenilo Puketa i boje i zvuci... A tek Bangkok, košnica u kojoj je sve dovedeno do savršenstva, metalni i stakleni oblakoderi koji izviruju iza ogromnih bilborda, vijadukti i voz koji struji kroz nebo, iznad grada, brzi, nemi prolaznici, a ispod tog modernog sveta jedan mali običan život, trošne i nezavršene kuće, prodavci koji guraju zarđala kolica, žamor... Zapanjiće vas to jedinstvo suprotnosti, taj spoj dve krajnosti retko se gde može videti...”

Ovim rečima je Bogdan Gligor, predstavnik za Balkan Turističke organizacije Tajlanda, na aerodromu u Atini pripremao grupu srpskih i rumunskih novinara čiji je “zadatak” bio da budu gosti Asocijacije povodom obeležavanja pola veka poslovanja, i posete ovu prelepu zemlju. Drugi domaćin, šarmantni Grk Teodoros Mancios, predstavnik kompanije “Thai ervejz” bio je još podrobniji u opisivanju, pogotovo kada je shvatio da je ovo većini ne samo prvi odlazak u Tajland, nego i prvi susret s Azijom. Pa još samo na sedam dana. To će biti kao bomba!

Ma koliko su se novinari, smatrajući da su se dovoljno uoči puta informisali o svemu, sada tek iz pristojnosti smeškali i klimali glavom, na kraju se desilo baš to – svi do jednog doživeli su isto – šok.

Prvi dodir s ovom nadasve drugačijom kulturom bio je doček na vratima aviona. Prelepe stjuardese obučene u tradicionalne kostime od svile i kašmira, besprekorno našminkane, prekrštenih ruku, blago se klanjajući, kroz osmeh, pevljivim glasom pozdravljale su putnike: “Savasde kaa”... “Savasde krub”... A avion, sa sedištima u tri boje, kao ogromna

nebeska lađa u kojoj sve štima, čisto, mirišljavo, prijatno... Devet sati leta proleti začas. Od Bangkoka do Puketa, drugi avion, druge stjuardese, a opet sve isto – prijatnost, ljubaznost i opuštenost.

Uvek toplo more

Puket je najveće tajlandsko ostrvo i najpoznatije odredište turista. Godišnje ovde letuje oko tri miliona posetilaca iz celog sveta, najviše iz susednih azijskih zemalja, zatim iz Australije i Zapadne Evrope, a poslednjih godina sve je više i Rusa, Rumuna, Mađara, pa i Srba. Prema zvaničnim podacima, 2008. godine Tajland je posetilo 259 turista iz Srbije, a već sledeće 1.888.


U top sezoni, a to je od oktobra do februara, teško je naći mesto. Tada je klima najprijatnija, a smeštaj, logično, najskuplji. Prvoklasnih hotela je na Puketu bezbroj i svi su, svaki na svoj način, fantastični, ambijentalno uklopljeni, ušuškani u džinovsko drveće, u lagunama, sa prelepim plažama i uslugom kakvu čovek može samo da poželi. Odličnom uslugom mogu da se pohvale i skromniji hoteli.
Voda Andamanskog mora je uvek topla, priroda uvek prelepa, a meštani uvek prijatni i nasmejani. Iako je cunami pre šest godina uništio gotovo trećinu ovog ostrva, to se ovde ne vidi.


Najpoznatije plaže su Patong, Bang Tao, Kamala, Kata... Posebna atrakcija za turiste su slonovi koji se ponekad slobodno šetaju po plaži, a interesantno je obići i kampove u kojima žive. Tačnije, uživaju, jer se, shodno verovanju, Tajlanđani prema njima odnose sa poštovanjem i neizmernom ljubavlju.

Tradicija i zabava

Ne treba propustiti odlazak do statue Velikog Bude koji je treći po veličini u Tajlandu, posetiti bar jedan budistički hram, otići na tradicionalnu tajlandsku masažu za koju kažu da je najbolja u “Sukko spa centru”, posetiti “fabriku” leptira, neku radionicu za obradu bisera, “prošetati” po prašumi i još mnogo toga.
Po hotelskim kompleksima su organizovane sve moguće sportske, kulturne, meditacione i kakve sve ne zabave. Takođe, ovo ostrvo, zvano biser Andamanskog mora, okruženo je sa 39 manjih ostrvaca. Tu su snimani i mnogi poznati filmovi.


Ipak, ono što najviše prodrma prosečnog Evropljanina, ma iz kog razloga da je došao, nisu raznovrsne turističke manifestacije, već specifična, umirujuća atmosfera, puna neke prave, duboke životne radosti, kakvu, valjda, samo teravada budisti mogu toliko da rasprše oko sebe, da se svaki živi stvor oseti ispunjeno, smireno i srećno. Najlepše što može čovek poneti sa Puketa su nasmejana lica žitelja ove zemlje koju u žargonu i zovu “land of smile” – zemlja osmeha.

Šta ne treba da propustite
- Obavezno priuštite sebi tradicionalnu, tajlandsku masažu, koju na boljim mestima rade sa najfinijim, ručno spravljenim uljima. Nemojte da vas prevari nežan izgled prelepih dama koje će vas uzeti pod svoje ruke jer to će biti bolno, ali ste posle kao novi. U čuvenim spa centrima sat masaže košta oko 200 evra, a u uličnim masaž-centrima desetak evra.
- Isprobajte sva prevozna sredstva – moto-taksi – neće biti udobno, ali je uzbudljivo i to je najbrži način da stignete gde ste krenuli. Obavezno se provozajte tuk-tukom, nekom vrstom moderne rikše. Vožnja, zavisno od relacije i vaše umešnosti u cenkanju, košta oko 100 bahta.
- Provežbajte kod kuće da jedete samo kašikom i viljuškom jer kod njih na stolu nećete zateći nož. Hrana je, doduše, uvek tako pripremljena da ju je lako iseći kašikom.
- Probajte sve kulinarske đakonije, neverovatno je ukusno, ali obazrivo sa sosovima. Naglasite ako ne želite da bude ljuto, pošto je kombinacija ljuto-slatko-kiselkasto-aromatizovano neizbežna.
- Idite na izlete, a ne propustite ni čuveni šou “Fantazija”

Ponuda agencija
Agencija Destinacija Trajanje Smeštaj Usluga Cena
Kon Tiki Bangkok i Puket 30.12.2010.-12.01.2011. hotel u Bankoku “Montien Riverside” 5*, na Puketu “Ibis Patong Hotel” 3* noćenje s doručkom 1.590 evra
Putnik Puket i Krabi 26.12.2010.- 06.01.2010. hotel na Puketu “Orchidacea Resort” 4*, u Krabi “Krabi Resort” 4* noćenje s doručkom 1.599 evra
Prestige Bangkok i Puket 21.11. – 01.12. hotel u Bangkoku “Twin Towers” 4* na Puketu “Shugar Palm Palace” 4* noćenje sa doručkom 1.250 evra
Kompas
- Udaljenost: Beograd–Puket, sa presedanjima, oko 14 sati leta
- Vremenska zona: plus pet sati u odnosu na vreme u Srbiji
- Klima: turistička sezona u Tajlandu traje 12 meseci zbog izuzetno povoljne klime. Temperature u Bangkoku i na ostrvu Puket su oko 25 stepeni Celzijusa ujutru i uveče, a u toku dana od 30 do 35. Mogući su kraći tropski pljuskovi
- Valuta: tajlandski bat, 1 EUR = 40,36 THB
- Dodatni obavezni troškovi: avio-takse oko 270 evra, viza oko 30 evra, agencijski troškovi viziranja oko 500 dinara

Нема коментара: