brojač poseta

среда, 20. октобар 2010.

Pregovori s talibanima uz NATO

Njujork -- Avganistanski visoki zvaničnici vode, licem u lice, pregovore sa vođama Talibana, na koje putuju uz pratnju NATO trupa, piše Njujork tajms.

Pregovori se vode u talibanskim skrovištima u Pakistanu, a nekad i u samom Kabulu, dodaje list pozivajući se na avganistanske izvore.

Vode ih ljudi iz najužeg kruga oko avganistanskog predsednika Hamida Karzaija i članovi „Kveta šure“, grupe talibanskih lidera iz okoline Kvete, koja usmerava rat na tlu Avganistana.

Takođe, navodi Njujork tajmas, pregovara se i sa liderima mreže Hakani, koju smatraju jednom od najtvrdokornijih gerilskih frakcija u zemlji, zatim sa članovima „Pešavar šure“, čiji borci su oko Pešavara, u istočnom Avganistanu.

Talibanski lideri, od kojih mnogi prebivaju u Pakistanu, dolaze na razgovore u Avganistan uz garantije da ih snage NATO-a neće napasti, niti uhapsiti, rekli su Njujork tajmsu Avganistanci upoznati sa pregovorima.

U bar jednom slučaju, talibanski lideri su prešli granicu i ukrcani su u avion NATO-a, koji ih je odveo do Kabula, a u drugim slučajevima, trupe NATO-a su obezbeđivale puteve da bi talibanski zvaničnici mogli da stignu u Avganistan i učestvuju u pregovorima.

Većina tih razgovora vodila se van Kabula, tvrdi jedan avganistanski zvaničnik.

Podsetimo, američki zvaničnici ranije su potvrdili da postoje pregovori sa talibanima o okončanju rata u Avganistanu. Međutim, rang talibana koji su u to uključceni, zatim činjenica da se razgovara sa predstavnicima njihovih raznih frakcija, kao i obim napora NATO-a da osigura prevoz i bezbednost talibanima, dosad nisu bili poznati.

Нема коментара: