brojač poseta

понедељак, 25. октобар 2010.

Patrijarh dozvolio da se Karić sahrani u Pećkoj patrijaršiji

Patrijarh srpski Irinej dao je blagoslov da se Janićije Karić sahrani u porti Pećke patrijaršije. Portparol porodice Karić Jadranka Tasić potvrđuje za Press da je patrijarh srpski Irinej dao blagoslov i pismom obavestio porodicu Karić da se sahrani u porti Pećke patrijaršije

s
Patrijarh Irinej kod Karića
Poštovanje... Patrijarh Irinej kod Karića

- U obrazloženju srpskog patrijarha stoji da pokojni Janićije uživa sveopšte poštovanje naše crkve, da je u vremenu kad je bilo rizično biti vernik i za mnoge značilo gubitak dobara on ostao veran svojoj veri. Patrijarh Irinej je ponovio slično kada je u sredu došao da izrazi saučešće porodici Karić - navodi Tasićeva.

Verski analitičar Živica Tucić objašnjava da se u crkvama sahranjuju arhijereji, dok u portama manastira mogu biti sahranjivani dobročinitelji, ktitori i zaslužni za crkvu.

- Pećka patrijaršija nije pod episkopijom kosovskom, već je za sve što se čini u manastiru i oko njega nadležan patrijarh Irinej. Pretpostavljam da je Karić imao velike zasluge za crkvu, Pećku patrijaršiju. Meni nije poznato koje - navodi Tucić.

Sociolog religije Mirko Đorđević smatra da patrijarh ili Sinod SPC treba javnosti da objasne na osnovu čega je Kariću odobreno da bude sahranjen u kultnom manastiru srpske duhovnosti.

- U tome nema ničeg neobičnog. Moguće je, ali nije praksa. U porti manastira se uglavnom sahranjuju sveštena lica, ali i darodavci, ljudi zaslužni za Crkvu ako je to njihova lična želja, ali uz saglasnost Crkve. Koliko je počivši Janićije bio zaslužan za Crkvu ne znam. To Sinod treba da objasni - smatra Đorđević.

Нема коментара: