brojač poseta

субота, 16. октобар 2010.

Operativac Milorad Veljović

Bilo je prilično iznenađenje kada je Hilari Klinton, američka državna sekretarka, pohvalila hrabrost policije koja je obezbeđivala red na "Paradi ponosa". Prvo, zato što su još sveže uspomene građana Srbije na prekomernu upotrebu sile od strane srpskih snaga bezbednosti. Drugo, jer je policija prvi put dobila javno priznanje da je profesionalno obezbedila zaštitu ljudskih prava svih građana. Generalna ocena političara bila je da su policijske snage u prošlu nedelju položile ispit, a najveći deo zasluga za takve ocene svakako pripadaju Miloradu Veljoviću, direktoru policije.


Ta pohvala nije mala stvar kada se zna da je u neredima u Beogradu za vreme "Parade ponosa" povređeno više od 200 ljudi, od toga 170 policajaca. Međutim, tri dana kasnije stigla je reakcija iz BIA, koja se takvim povodima inače ne oglašava u medijima, da su oni policiji obezbedili informacije koje su sadržale tačno navedene punktove koji će biti napadnuti 10. oktobra kao i procenu o broju napadača. Veljović je odgovorio da je upravo na tim lokacijama postavljen najveći broj policajaca i da je cela aktivnost policije u nedelju bila koordinisana sa BIA i tužilaštvom.


Postavljanje Veljovića za prvog direktora srpske policije u njenoj istoriji, Vlada Srbije je pre četiri godine depolitizovala ovu službu i razgraničila političku ulogu ministra od policijskog posla. Operativna komanda prešla je u ruke direktora policije. Sa izuzetkom specijalnih jedinica za čije angažovanje, kako je propisano, direktor mora dobiti dozvolu resornog ministra. Od te 2006. pa do danas sproveden je niz velikih policijskih akcija protiv organizovanog kriminala, koje su bile takođe ocenjivane kao vrlo uspešne.


I dok se o radu srpske policije mnogo zna, o samom Veljoviću u javnosti nema mnogo informacija. Bar ne onih koje se tiču njegovog privatnog života. O tome direktor policije ne voli da priča. U zvaničnoj biografiji piše da je oženjen i da ima dvoje dece. I to je sve. To je cena njegovog posla. Niti on ima slobodu, niti je ima njegova porodica.


Rođen je 1958. godine u mestu Svilanovo u opštini Novi Pazar. Odrastao je u domaćinskoj porodici. Otac je radio u inostranstvu, u Švajcarskoj, a majka domaćica brinula se o deci. Kao najstarije dete i muška glava u kući Veljovića, odmalena je bio glavni oslonac svoje majke. Učen je da skromnost nije mana i da je najveća vrednost pokazati ljudskost u svakoj prilici. Njegovi prijatelji ističu da je veliki borac za pravdu koji se uvek zaštitnički ponašao prema onima koji su u nevolji, zbog čega ih uopšte ne čudi što je odabrao da radi u policiji. Kažu da je neposredan, prirodan, i "veliki drug".


Iako je poreklom Novopazarac, najveći deo života mu je vezan za Kragujevac. Tu mu živi porodica, tu je završio škole. Diplomirao je na Pravnom fakultetu 1983. godine i dobio prvi posao u kragujevačkoj policiji. Od 1986. radi na poslovima suzbijanja kriminala. I od tada stalno je napredovao u karijeri. Nije preskočio nijednu stepenicu. Zanimljivo je da u njegovom društvu nema zvučnih imena. Nova prijateljstva nije stvarao sa pozicije rukovodioca. I danas se druži sa istim ljudima kao i kada nije bio na visokim funkcijama. Sa svojim prijateljima voli ponekad da u kafani naruči neku dobru izvornu narodnu pesmu. Moto mu je - ako ne poštuješ druge, neće ni oni tebe. Na tome zasniva i svoj odnos sa saradnicima.


U vreme dok je bio u kriminalističkoj policiji, prvi zadatak mu je bio da vrati ugled kriminalističke policije na mesto koje joj pripada. Postao je šef odseka za privredni kriminal u Kragujevcu, zatim načelnik odeljenja za kriminal, pa pomoćnik načelnika SUP-a za suzbijanje kriminaliteta. Na radno mesto načelnika Odeljenja za unapređenje operativnog postupanja i kontrolu zakonitosti u radu u Upravi kriminalističke policije MUP Srbije raspoređen je 2000. Tri godine posle pa do februara 2005. godine radio je na mestima pomoćnika načelnika i načelnika Odeljenja u službi generalnog inspektora Resora javne bezbednosti. Na radno mesto načelnika Uprave kriminalističke policije postavljen je u maju 2005. U čin general-majora unapređen je u martu 2006, a u junu te godine Vlada Srbije imenovala ga je za direktora policije, sa mandatom od pet godina. Za sve to vreme ostao je prepoznatljiv kao čovek koji se ne vezuje za funkcije. Upućeni kažu da mu nije problem da potegne i odradi i nešto što je ispod nivoa njegove funkcije.


Za njega kažu da se srodio sa policijom. Iako kao direktor rukovodi svim akcijama, ipak, o njihovoj uspešnosti nerado daje izjave. Tačnije, u javnost izlazi samo kada se mora, a na snimcima uvek stoji iza ministara. Kolege mu i pored svega toga priznaju da je autoritet. Želja mu je da policija u budućnosti bude profesionalna, nezavisna i poštovana. Svojim kolegama uvek ponavlja da su pred zakonom svi jednaki.


U karijeri se posvetio borbi protiv finansijskog kriminala za koji smatra da je srž problema. Njegovi prijatelji to objašnjavaju: "Za Velju je nedopustivo da se na osnovu finansijske moći menjaju društvo i opšteprihvaćene vrednosti". Lično bi, kako ističu, voleo da sa ovog radnog mesta ode čistog obraza. I tvrde da su sigurni da će u tome uspeti jer su, kako tvrde, sadašnjem direktoru policije, najveće vrednosti 'normalan život' i 'običan čovek'.

Нема коментара: