brojač poseta

недеља, 17. октобар 2010.

Obamu napuštaju najbliži saradnici

Američi predsednik Barak Obama suočen je sa „egzodusom“ velikog broja funkcionera iz Bele kuće. Mnogi njegovi saradnici napustili su svoje pozicije, a u narednim mesecima očekuju se i novi odlasci, čime bi situacija u Beloj kući mogla postati alarmantna.

Obama ima priliku da obnovi svoju administraciju pred parlamentarne izbore

Politički analitičari ocenjuju da je egzodus funkcionera iz Bele kuće posledica iscrpljenosti, dok republikanci navode da je u administraciji nastala zbrka i da je Obamin tim odgovoran za previše propusta u vođenju politike.


Iz administracije se već povukao savetnik za nacionalnu bezbednost general Džejms Džouns nakon dve godine na funkciji, kao i gotovo čitav ekonomski tim. Šef osoblja Ram Emanuel otišao je prošlog meseca da bi se kandidovao za gradonačelnika Čikaga, dok se odlazak Džounsa pripisuje neslaganju u Obaminom timu zaduženom za administraciju. Džouns je inače dugogodišnji prijatelj Obamimog protivnika na predsedničkim izborima, Džona Mekejna, i na funkciju savetnika nacionalne bezbednosti je vraćen kada je Obama preuzeo vođenje zemlje. Džouns je međutim često imao brojne nesuglasice sa mnogim Obaminim bliskim saradnicima.


Kristina Romer, savetnica za ekonomiju, koja je takođe napustila Belu kuću izjavila je da se kaje što je obećala da će Obamin ekonomski plan za stimulisanje društva smanjiti nezaposlenost na osam odsto. Naime, brojke su još uvek iznad te granice, odnosno 9,6 odsto. Elen Moran, direktorka za komunikacije, napustila je Belu kuću nakon samo tri meseca na funkciji. Među imenima funcionera koji su napustili Belu kuću nalaze se i savetnici Van Džons i Greg Kreg, kao i Mark Lipert, zamenik nacionalnog savetnika za bezbednost. A, jedan od najvećih gubitaka za predsednika je odlazak Pitera Orsaga, direktora budžeta.


Svoje funkcije napustiće i ministar odbrane Robert Gejts, koji je rekao da se nada da će se penzionisati početkom sledeće godine, i Dejvid Akselrod, visoki savetnik Obame, koji planira da se početkom 2011. vrati u svoj rodni grad da bi se usredsredio na predsednikovu kampanju za reizbor 2012.


Ime Roberta Gibsa, sekretara za štampu Bele kuće, spominjano je proteklih nedelja u kontekstu nekoliko radnih mesta, uključujući mesto savetnika Bele kuće ili predsedavajućeg Demokratskog nacionalnog komiteta. Gibs je prošlog meseca izjavio da je do promena došlo zato što osoblje Bele kuće radi između 15 i 16 sati dnevno sedam dana u nedelji.


Profesor Ros Bejker, politikolog na Univerzitetu Ratgers, slaže se da je iscrpljenost doprinela odlivu službenika, ali je dodao da razlog za to treba tražiti i u problemima s kojima se tim suočava, naročito u domenu ekonomije. Kako kaže, zamor među službenicima u administraciji povećao se zbog problema s kojima su se suočili u januaru 2009. Nije bilo predsedničkog “medenog meseca”, rekao je Bejker i dodao da su neki od njih intenzivno radili na ekonomskoj politici šest meseci pre nego što je Obama preuzeo državno kormilo.


Stalne promene u administraciji nisu bile neuobičajene ni kod prethodnih predsednika Amerike, ali ove su zabrinjavajuće zato što se dešavaju pre novembarskih izbora.


Obami analitičari preporučuju da dobro razmisli o izboru članova tima koji će pomoći da lakše sarađuje s republikancima ili da okupi saradnike koji će imati čvrste političke stavove i tako uspe da dobije sledeće izbore i bez saradnje s republikancima.

Pad popularnosti
Spolja gledano, ovakva situacija predstavlja veliki problem, ali Obama bi iz ovoga mogao da izvuče i neku korist. Naime, američkom predsedniku pruža se odlična prilika da reorganizuje svoj tim nakon parlamentarnih izbora koji su zakazani za 2. novembar. Da za to postoji odličan razlog pokazuju rezultati anketa prema kojima se očekuje da će na izborima pobedu odneti republikanci. Podaci dobijeni u istraživanjima pokazuju da je Obami ove godine popularnost opala sa 70 odsto, koliko je iznosila prošle godine, na oko 40 odsto, tako da bi reorganizacijom mogao dobiti priliku da promeni taj trend.

Нема коментара: