brojač poseta

четвртак, 21. октобар 2010.

Kinezi svake godine sakriju oko tri miliona beba

Kinezi svake godine sakriju oko tri miliona novorođenih beba kako bi zaobišli zvaničnu politiku prema kojoj bračni parovi smeju da imaju samo jedno dete, na snazi od 1978. godine, pokazalo je nedavno istraživanje.

Kineska vlada uvela je ovu meru u pokušaju da zaustavi rast najbrojnijeg stanovništva na svetu.

Vlasti se trude da kontrolišu svaku trudnoću, a zvaničnici za porodično planiranje imaju ovlašćenje da primoraju žene na abortus i sterilizaciju, kao i da nadgledaju njihovu kontracepciju.


Politika jednog deteta se ne primenjuje na sve Kineze. Bračnim parovima na selu dozvoljeno je da imaju drugo dete ukoliko je prvo devojčica. Dvoje dece mogu da imaju i supružnici ukoliko su oboje jedinci.

  • Sve je veći broj Kineza, naročito onih imućnijih, koji su spremni da rizikuju i prekrše zakon kako bi imali više dece, pokazalo je istraživanje Lianga Džongtanga koje prenosi londonski "Telegraf".

Kazne za one koji prekrše zakon mogu biti drastične. Zaposleni u državnim firmama mogu da izgube posao, a drugi da budu kažnjeni visokim novčanim iznosima ili rušenjem kuća. Moguća je i kazna zatvora.


Analizirajući podatke popisa, demograf Liang Džongtang je otkrio neka neslaganja.
"Popisom iz 1990. utvrđeno je da je te godine bilo 23 miliona rođenja. Deset godina kasnije, registrovano je 26 miliona desetogodišnjaka, što je povećanje od tri miliona", rekao je on.


"Normalno bi bilo očekivati manji broj desetogodišnjaka zbog smrtnosti odojčadi", dodao je kineski demograf.


Rezultati do kojih je on došao upućuju na zaključak da politika jednog deteta možda i neće imati negativne posledice kakve mnogi danas predviđaju.


Do 2020. "višak" od 30 miliona muškaraca
Prema zvaničnim kineskim podacima, tradicionalna želja Kineza da imaju sina, u kombinaciji sa politikom jednog deteta preti da do 2020. dovede do "viška" od 30 miliona muškaraca, budući da mnogi parovi pribegavaju ultrazvuku kako bi bili sigurni da će beba biti dečak.


Zvaničnici su upozorili da bi ta tri miliona frustriranih muškaraca, u nemogućnosti da sebi nađu suprugu, izazvali nestabilnost u kineskom društvu, dovodeći do naglog porasta prostitucije i nasilja.


Liang, međutim, smatra da ovi statistički podaci ne odražavaju pravu sliku. Umesto na pobačaj ženskog fetusa, bračni parovi se odlučuju da zadrže devojčice, ali ih jednostavno ne registruju.


"Najčešće se dešava da roditelji ne prijavljuju ćerke prilikom rođenja već čekaju da one napune šest ili sedam godina, kada lokalne vlasti izgube interesovanje za njih", objasnio je Liang.

Нема коментара: