brojač poseta

четвртак, 21. октобар 2010.

Kineskinja u osmom mesecu trudnoće prisiljena na abortus

Na jugu Kine jedna trudnica je zatvorena, pretučena i prisiljena na abortus mesec dana pre nego što je trebalo da se porodi jer bi rađanjem prekršila kineski zakon o jednom detetu po bračnom paru, izjavio je danas njen muž.


Građevinski radnik Luo Jankuan rekao je da je desetak ljudi iz Komisije za planiranje porodice 10. oktobra na silu odvelo njegovu ženu iz kuće i da su je držali tri dana, pre nego što je odvedena u bonicu gde joj je ubrizgana supstanca koja je ubila bebu.

Predstavnici Komisije za planiranje porodice rekli su paru da ne mogu dobiti još jedno dete s obzirom da već imaju devetododišnju ćerku.

Ksiao Luo rodila je mtrvo dete 14. oktobra, a zbog komplikacija koje su nastale nakon izazivanja porođaja, još je u bolnici.

Kina je zabranila prisilan abortus, ali nije zabranila niti jasno definisala abortus u kasnijim mesecima trudnoće.

Zakon o jednom detetu

Poslednjih 30 godina u Kini je na snazi zakon o jednom detetu kojim država pokušava da zaustavi rast boja stanovnika i očuva svoje oskudne resurse. Sa više od 1,3 milijarde stanovnika, Kina je najmnogoljudnija zemlja na svetu. Prekršioce zakona očekuju oštre kazne, zaplena imovine i gubitak radnog mesta.

Slučaj Ksiao Luo koja je prisiljena na abortus u osmom mesecu primer je ekstremno stroge mere i nije u skladu sa zakonom, ali policija i sudske vlasti često okreću glavu od slučajeva nasilnog abortusa dok se mediji uzdržavaju od izveštavanja o takvim slučajevima, navodi AP.

Ipak, poslednjih godina, zahvaljujući internetu, žrtve progovaraju o svojim mukama, a pomažu im borci za socijalna prava i advokati koji dokumentuju slučajeve nasilnih abortusa u odmakloj trudnoći, zabaležene u više krajeva Kine.

Službenik Komisije za planiranje porodice koji je zadužen za kraj u kome živi porodica Luo potvrdio je da je gospođa Luo podvrgnuta abortusu, ali tvrdi da je postupak bio dobrovoljan i da je ona bila u šestom, a ne u osmom mesecu trudnoće, kako tvrdi njen muž.

Нема коментара: