brojač poseta

петак, 01. октобар 2010.

Izvinjenje SAD-a Gvatemali

SAD su se izvinile zato što su američki naučnici, pre više od šest decenija u Gvatemali, eksperimantisali na ljudima i inficirali ih polnim bolestima.

“Istraživanje o vakcinisanju od seksualno prenosivih bolesti, sprovedeno od 1946. do 1948. godine, bilo je svakako neetično”, ističe se u saopštenju Stejt departmenta.

“Iako se to dogodilo pre 64 godine, zgroženi smo takvim istraživanjem za svaki prekor, koje se sprovodilo pod maskom brige za javno zdravlje”, piše u saopštenju.

“Duboko žalimo da se to dogodilo i izvinjavamo se svim pojedincima koji su bili pogođeni takvom odvratnom istraživačkom praksom”, navodi se u zajedničkom saopštenju državnog sekretara Hilari Klinton i sekretara za zdravstvo Ketlin Sebelijus.

“Ponašanje prikazano u tom istraživanju ne predstavlja vrednosti SAD, niti našu privrženost ljudskom dostojanstvu i velikom poštovanju prema narodu Gvatemale. To istraživanje je tužan podsetnik da adekvatna zaštita ljudi nije postojala pre pola veka - dodaje se u tekstu.

Radi se o projektu čiji su kosponzori bile vlade SAD i Gvatemale. Eksperiment je obuhvatio oko 700 osoba - zatvorenika i pacijenata bolnice za mentalne bolesti.

Istraživači su navodno pokušali da odrede da li penicilin može da spreči infekciju, ali nisu pružili nikakvu naučno korisnu informaciju i rezultati su sakriveni, dok ih nije otkrila Suzan Reverbi, profesor na Vesli koledžu.

Нема коментара: