brojač poseta

среда, 20. октобар 2010.

Gej vojnici u Američkoj vojsci

Bez skrivanja seksualne orjentacije (Foto: Fonet, Arhiva)
Bez skrivanja seksualne orjentacijeSan Dijego -- Američka vojska je prvi put u istoriji počela u svoje redove da prima regrute koji su otvoreno gej.

Neki od vojnika, otpušteni zbog isticanja svoje seksualne orijentacije, podneli su danas zahteve za povratak u službu. Jš otpuštenih najavljuje isto.

Vojska na sudovima pokušava da uspori nastojanja da se ukine njena politika "ne pitaj, ne govori" po kojoj je gejevima dozvoljeno da služe vojsku pod uslovom da se ne izjašnjavaju o svojoj seksualnoj orijentaciji.

Federalni sudija iz Kalifornija Virdžinija Filips, koja je prošle sedmice proglasila tu politiku neustavnom, juče je, međutim, odbacila zahtev Ministarstva odbrane da odustane od svoje odluke.

Advokati Ministarstva upozorili su Filipsovu, pre nego je donela presudu, da će se žaliti ako ona odbije taj zahtev.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će se povinovati odluci Filipsove, i da će zamrznuti sve slučajeve otpuštanja gej vojnika iz službe.

Portparolka Pentagona je rekla da su službenicima za regrutaciju date smernice sa najvišeg nivoa da prihvataju zahteve podnosioca koji otvoreno kažu da su gejevi.

Politika "ne pitaj, ne govori" uvedena je 1993. godine, u vreme administracije predsednika Bila Klintona.

Нема коментара: