brojač poseta

уторак, 12. октобар 2010.

Garancija na prodatu robu dve godine

Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o zaštiti potrošača koji bi, prema rečima predlagača, trebalo da omogući efikasnije ostvarivanje i zaštitu prava i interesa potrošača. Za zakon je glasalo 127 poslanika.

Trgovci će morati da o proizvodu koji prodaju daju jasna obaveštenja potrošaču

U zakon, međutim, nisu ugrađene odredbe o potrošačkim kreditima što je tražila opozicija, a zamerku što toga nema u zakonu imali su tokom rasprave u parlamentu i poslanici vladajuće većine iz Socijalističke partije Srbije.

  • Biće osnovan i Nacionalni savet za zaštitu potrošača koga će činiti predstavnici ministarstava, udruženja i saveza potrošača, privrednih i profesionalnih komora i drugih učesnika na tržištu, kao i nazavisni stručnjaci iz oblasti zaštite potrošača.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević ranije je najavio da će oblast potrošačkih kredita biti regulisana posebnim zakonom koji priprema Narodna banka Srbije.

Zakon uvodi strože zahteve trgovcima koji će morati da o proizvodu koji prodaju daju jasna obaveštenja potrošaču i pre zaključenja ugovora i da na jasan i pravilan način istaknu cene.

Zakonska garancija za prodatu robu i usluge biće dve godine, a u slučaju nedostatka u prvih šest meseci, potrošač ne mora da dokazuje da nije prouzrokovao taj nedostatak i pretpostavlja se da je postojao u momentu kupovine.

Zabranjuje se prodaja, služenje i poklanjanje alkoholnih pića i duvanskih proizvoda mlađima od 18 godina i izriču se prekršajne kazne u slučaju neisticanja cena i nepoštenog poslovanja.

Zakon o zaštiti potrošača stupiće na snagu osmog dana od njegovog objavljivanja u Službenom glasniku, a počeće da se primenjuje od 1. januara 2011. godine

Нема коментара: