brojač poseta

субота, 09. октобар 2010.

Francuska ukida burke od 2011.

Francuska će definitivno od proleća 2011. godine zabraniti nošenje nikaba i burke, tradicionalne ženske muslimanske odeće, koja prekriva lice i telo.

1
Naime, francuski eksperti za ustav juče su potvrdili zakon o zabrani potpunog prekrivanja lica, nakon što su to prošlog meseca učinila oba doma francuskog parlamenta.

Ustavno veće, telo čiji je zadatak da pazi na čuvanje i sprovođenje ustavnih principa i pravila, zaključilo je da zakon kojim se zabranjuje nošenje burke u javnosti ne ugrožava građanske slobode.

Uprkos ranijim prognozama da predlog zakona neće proći pred ustavnim većem, njegovi članovi su ga prihvatili gotovo u celini. Jedino odstupanje od prvobitnog nacrta jeste da se zakon neće primenjivati na javnim mestima predviđenim za molitvu, jer bi to moglo da se tumači kao ograničavanje verskih sloboda.

U zakonu se direktno ne pominje islam ili islamski veo, već je akcenat stavljen na zaštitu prava žena koji je u skladu sa francuskim idealom o jednakosti žena i sekularnom tradicijom države. Upravo tom formulacijom najčešće su se u javnosti služili političari koji su promovisali taj zakon, pa i francuski predsednik Nikola Sarkozi.

Prema rečima francuskog premijera Fransoa Fijona, ovim zakonom se afirmišu vrednosti republike uz poštovanje slobode svesti i religije.

Inače, u Francuskoj živi ukupno pet miliona muslimana, od kojih je dva miliona žena. Od tog broja, samo oko dve hiljade muslimanki u potpunosti prekriva lice velovima.

Novim zakonom predviđa se kazna od 150 evra, odnosno obavezan kurs o građanskom ponašanju, ukoliko se osoba pod velom ogluši o upozorenje. Muškarci koji budu primoravali svoje supruge da nose zabranjene velove moraće da plate kaznu do 30.000 evra, a sledi im i godinu dana zatvora. Kazna se udvostručuje ukoliko je u pitanju maloletnica. Ako ne žele da plate ni da idu u zatvor, oduzimaće im se državljanstvo.

Poslednja šansa za ukidanje ovog zakona jeste pred sudom za ljudska prava u Strazburu, čije odluke imaju obavezujući karakter.

Slični zakoni prošli su parlamentarnu debatu u Belgiji i Španiji, a slična situacija je i u Holandiji i Italiji.

Нема коментара: