brojač poseta

субота, 30. октобар 2010.

EU: Uvedene mere za spas evra!

Lideri zemalja članica EU postigli su na samitu u Briselu načelan dogovor o izmenama Lisabonskog sporazuma koji su predložile Nemačka i Francuska

s
dogovor evropskih lidera... Nikola Sarkozi, Verner Fajman i Dejvid Kameron u pauzi zasedanja
Dogovor evropskih lidera... Nikola Sarkozi, Verner Fajman i Dejvid Kameron u pauzi zasedanja

Posle burne rasprave, koja je trajala sedam sati, dogovoreno je da se uspostavi stalni mehanizam koji će zaštititi 27 zemalja članica EU od novih finansijskih kriza i ukinu glasačka prava državama koje prekrše pravila.

Ipak, da bi izmene Lisabonskog sporazuma bile usvojene na sledećem samitu u decembru, najpre moraju da ih odobre nacionalni parlamenti 27 zemalja članica.

Izmene Sporazuma koje se odnose na privremeno oduzimanje prava glasa državama članicama predložile su Nemačka i Francuska kako se ne bi ponovio grčki scenario sa zaduživanjem. Dve zemlje insistirale su na promeni dokumenta jer smatraju da je to mnogo sigurniji način da se evro zaštiti od krize poput one koja se desila u Grčkoj. Unija će novom regulativom o dozvoljenom dugu i budžetskom deficitu zaštititi svoje interese i na taj način uspostaviti trajni sistem pomoći članicama evrozone, ali će se istovremeno i ukinuti glasačka prava državama koje prekrše pravila o dozvoljenom dugu.

Izmene finansijskih pravila u EU biće najveće od uvođenja zajedničke valute 1999. Takođe, na samitu u Briselu odbačen je predlog Evropskog parlamenta i Evropske komisije o povećanju budžeta EU za narednu godinu.

Inače, na sastanku u Briselu ponovo je došlo do žestokog verbalnog sukoba francuskog predsednika Nikole Sarkozija i evropske komesarke za pravosuđe Vivijen Reding.

a

Predlog EU o strožoj kontroli budžeta

- Zemlje će nadgledati Evropska komisija

- Budžetski deficit ne sme da pređe tri odsto bruto društvenog proizvoda (BDP)

- Ukoliko neka zemlja ne poštuje pravila EK, prvo izdaje upozorenje i daje preporuke. Pet meseci nakon toga, komisija će oceniti učinak i sagledati da li je zemlja uradila ono što je naloženo

Sarkozi je reagujući na izjavu Redingove koja je zahtev za promene sporazuma opisala kao nemačko-francuski diktat, rekao da će komesarka platiti zbog oštrih kritika upućenih na račun njegove administracije.

- Francuska je veoma ponosna zemlja. Ne možete vređati Francusku nekažnjeno, a gospođa Reding ju je uvredila - rekao je Sarkozi.

Inače, otvoreni sukob između Sarkozija i Redingove je samo nastavak njihove svađe započete tokom prošlog samita, održanog pre mesec dana. Njihovi odnosi bili su veoma zaoštreni zbog poređenja koje je Redingova napravila, ocenivši francusku odluku o deportaciji Roma koji su se ilegalno nalazili na njenoj teritoriji kao događaj koji podseća na progon Jevreja u Drugom svetskom ratu.

Нема коментара: