brojač poseta

недеља, 31. октобар 2010.

Divlji zapad u Srbiji: "Blekvotersi" jure Mladića!!

Ova jedinica promenila ime u „Xe" zbog strašnih zločina u Iraku. Kako će policija da izađe na kraj s profesionalnim ubicama CIA, kad ne može ni sa huliganima. Ratko Mladić, sa gotovo 20 miliona dolara, treći na listi najtraženijih ljudi sveta, odmah iza Bin Ladena i Al Zavahirija

Agenti najveće američka privatne bezbednosne kompanije „Xe", poznatije kao „Blekvoter", uključile su se u poteru za Ratkom Mladićem i nagradu od deset miliona evra koju je raspisala Vlada Srbije, saznaje Press.

„Blekvotersi" su najjača privatna vojska u svetu koja se dokazala u ratovima u Iraku i Avganistanu, a kako smo saznali u domaćim bezbednosnim krugovima, Mladićeva glava im je postala interesantna jer je nakon podizanja nagrade za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja, bivši komandant Srba u Bosni postao jedan od tri najtraženija begunca u svetu.

Divlji zapad u Srbiji

- Hvatanje Mladića, pored deset miliona evra, što je skoro 14 miliona dolara, donosi i pet miliona dolara koje donosi američki program „Nagrada za pravdu". To je skoro 20 miliona dolara, koliko privatna vojska u Iraku zaradi za godinu dana, a u poteri za Mladićem ipak ima manje rizika. Za najtraženijeg svetskog begunca Osamu bin Ladena nagrada je 25 miliona dolara - kaže izvor Pressa.

Promenili ime zbog ubijenih civila u Iraku

Bezbednosna kompanija „Blekvoter" osnovana je 1997. godine i danas je najveća od tri privatne kompanije sa kojima posluje američka vlada. Oko 90 odsto poslova „Blekvotersa" u vezi je sa uslugama vladama država širom sveta. „Blekvoter" je vodio operacije u Iraku za Stejt dipartment, a iračka vlada je kompaniji prošle godine oduzela dozvolu za rad, pošto su izveštaji zabeležili čak 14 incidenata u kojima su učestvovali njihovi vojnici. U tim incidentima poginulo je deset civila, a sedam je ranjeno. „Blekvoter" je još 2007. godine promenio ime u „Xe" kako bi se „ime kompanije distanciralo od angažmana u Iraku".

Domaći stručnjaci za bezbednost ističu da uključivanje „Blekvotersa" u poteru za Mladićem od Srbije može lako da napravi Divlji zapad, u kom bi horde naoružanih agenata bez ikakve kontrole jurile nagradu i ugrožavale bezbednost građana, što je, kako kažu, posledica nepromišljene odluke da se ponudi velika nagrada za Mladića.

Boža Spasić, privatni detektiv i nekadašnji funkcioner Službe državne bezbednosti, kaže da će visoka nagrada privući i veći broj stranih „lovaca na glave", a prema njegovim informacijama jedan broj njih je već krenuo sa operacijama. On potvrđuje da je hvatanje begunaca daleko privlačnije za privatne vojske od angažmana na ratnim žarištima.

- Glasina o velikoj nagradi privlači avanturiste iz čitavog sveta. Koliko sam čuo, dolaze i lovci na glave iz Nemačke. Do mene su dolazile glasine da su lovci pristigli u Beograd i pre nego što je bila podignuta nagrada, što znači da je ta informacija kružila i pre nego što je naša vlada zvanično to učinila. Prema informacijama koje ja imam, blokirali su Novi Beograd, jer su poučeni iskustvom sa Radovanom Karadžićem i pokušaće sve da bi predupredili našu policiju. I sada je u svakom kafiću, u svakoj kafani, u svakoj radnji na delu opšta špijunaža - kaže Spasić.

3
Vojni analitičar Veljko Kadijević kaže da je nenormalno da dopustimo strancima da „vitlaju oružjem po našoj teritoriji i jure čoveka koji je, ipak, naš građanin". On upozorava da postoji velika opasnost od izbijanja oružanih sukoba.

- Pretvorićemo se u Divlji zapad gde će da juriša ko kako stigne, a glavni posao države biće koga da prijavi i koliko će lovaca na glave da dođe ovde. Uvek postoji mogućnost da dođe do sukoba kada vam dođe neko sa oružjem. Kako objasniti da oni mogu naoružani da se kreću po ovoj teritoriji. Mogu da zakucaju na nečija vrata sa sačmarom jer imaju informaciju da je tu Mladić i da postrojavaju ljude. „Blekvotersi" su ozbiljna vojska koja je bila u Iraku, gde su imali problema zbog stradanja civila i korupcije, zbog čega su i promenili ime. Ova država ima dovoljno bezbednosnih službi i odbrambenih snaga koje su u stanju da reše problem koji predstavlja kao svoj prioritet. Ne vidim razlog za raspisivanje visoke nagrade. Da li to znači da do sada nije bilo rezultata samo zato što nagrada nije dignuta na deset miliona? - pita Kadijević.

4

„Blekvoter" ogranak CIA?

Marko Nicović, član Borda direktora međunarodne policije za narkotike, kaže za Press nedelje je „Blakvoter" privatna kompanija samo na papiru, a da je u stvarnosti ogranak CIA za specijalne operacije.

- „Blekovetr" je specijalna jedinica CIA, koja se vodi kao privatna, da bi u slučaju skandala američka vlada bila čista. Oni rade i privatno za druge vlade, ako se dobro plati. Njihovo angažovanje nije samo zbog nagrade naše vlade, sumnja se da su ih Saudijci platili da uhvate našeg „kapitalca" - tvrdi Nicović.

I Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu za bezbednost, kaže da ćemo da se pretvorimo u „Teksas iz 17. veka" jer kod nas ne postoji pravni osnov za delovanje privatnih bezbednosnih kompanija, a naša država neće moći da im se suprotstavi.

Policija da hapsi lovce

- To je posledica nepromišljene odluke da se raspiše nagrada od deset miliona kako bi se prikupili neki jeftini poeni, da bi se potcenila inteligencija Serža Bramerca. Kod nas ne postoji zakon o privatnoj bezbednosti i ne postoji osnov da oni dođu ovde. Amerikanci nude pet miliona dolara za glavu Mladića, ali je njihov pravni sistem potpuno drugačiji od našeg. „Blekvotersi" nemaju u Srbiji pravni osnov po kome bi delovali. Ako se pojave, policija mora da ih uhapsi. Problem je što su oni velika američka firma i ne znam ko će to da im kaže. Mi imamo vlast koja beži od fudbalskih navijača, a kako bi se postavili prema ozbiljnoj američkoj firmi - kaže Dragišić.

5
NEMILOSRDNI... „Blekvotersi" poubijali mnogo civila

1 коментар:

Анониман је рекао...

Ako Srbija zaista dopusti stranoj privatnoj bezbednosnoj firmi da traze Mladica i muva se po Srbiji kako i gde hoce,nece voditi na dobro, jer ce to biti uvod u moguce daljnje akcije iste grupe sa drugacijim ciljevima...
zakonodavno nije resen takav oblik angazovanja 'stranih intervencija', a zna se gdje ameri jednom udju iz interesa sporo odlaze...