brojač poseta

понедељак, 25. октобар 2010.

Analize hormona samo privatno

Analize hormona pacijenti ne mogu da dobiju besplatno, već se upućuju u privatne laboratorije. Pacijent u Srbiji može da prekontroliše svoje hormone o trošku zdravstvenog osiguranja tek onda kada postane slučaj za bolničko lečenje!

U RZZO kažu da su lekari dužni da upute pacijente na analize o trošku države

Zbog komplikovane procedure za analizu hormona, lakše pacijente lekari obično upućuju u privatne laboratorije, iako se ove analize mogu dobiti u većim bolnicama potpuno besplatno. Međutim, besplatno ih dobijaju samo oni koji su dospeli u bolnicu, a kada do toga dođe, onda je to već ozbiljan slučaj, a za neke bude i kasno.


U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje kažu da je to generalno kršenje propisa i da su lekari dužni da upute pacijenta da radi potrebne analize o trošku osiguranja. Takođe, tvrde da reagenasa za hormone ima i da im se nijedan bolnički centar nije žalio da ih nema.
Jedan od problema je sama procedura za utvrđivanje hormonskog statusa, koja je komplikovana.


– Lekar opšte prakse upućuje pacijenta kod koga sumnja na hormonski poremećaj lekaru specijalisti, endokrinologu ili ginekologu. Specijalista dalje određuje da li je potrebna analiza hormona i daje interni uput pacijentu da u laboratoriji proveri hormone. U slučaju kada bolnica ne radi pomenute analize, pacijent se vraća s nalazom specijaliste lekaru opšte prakse da mu on izda uput za laboratoriju druge bolnice koja radi hormonske analize – kaže zamenik gradskog sekretara za zdravstvo dr Aleksandar Stefoski.


Međutim, endokrinolozi i ginekolozi pacijentima najčešće ne ponude uput s kojim mogu da urade potrebne analize, budući da donedavno nije u svim ambulantama ni bilo opreme i reagenasa koji su potrebni za analizu rada hormona. A tamo i gde ih ima, rade se samo onim pacijentima koji leže u bolnici ili se naplaćuju.


– Naša bolnička laboratorija je malog kapaciteta, pa hormonske provere radimo samo ležećim pacijentima ili onima koje pošalje endokrinolog s naše poliklinike – objašnjava pomoćnik direktora KBC-a “Bežanijska kosa” dr Dušan Vukotić. Ova bolnica ostalim pacijentima naplaćuje ovu vrstu usluge.


Besplatne analize, i to samo svojim pacijentima, rade odnedavno i u Zemunskoj bolnici.


– Imamo ograničen broj setova za analize, tako da prednost u našoj bolnici imaju ležeći pacijenti – objašnjava docent dr Dragoš Stojanović, direktor Zemunske bolnice.


U KBC-u “Dragiša Mišović” su takođe nedavno počeli da rade hormonske analize, kaže njihov direktor dr Radisav Šćepanović. Oni analize obavljaju uz uput lekara specijaliste ili lekara opšte prakse. Ne naplaćuju se i nema čekanja. Još samo da lekari primarne zaštite počnu da praktikuju slanje lakših pacijenata u ovu ustanovu.


U KBC-u “Zvezdara” analize možete da uradite samo s uputom lekara specijaliste iz gradske bolnice. U suprotnom, u ovoj bolnici analizu hormona (T3, T4 i TSH) naplaćuju – 1.210 dinara. Provera polnih hormona FSH, LH i PRL je 2.190 dinara.


Samo u biohemijskoj laboratoriji Kliničkog centra Srbije oduvek rade sve analize. Tamo primaju sve koji dođu s uputom, bilo internim od specijaliste, bilo od lekara opšte prakse, a po nalogu specijaliste. Čeka se maksimalno 15 dana, a opet retko koji lekar opšte prakse zna da ima mogućnost da na predlog specijaliste pošalje pacijenta u KCS radi provere rada hormona.

Нема коментара: