brojač poseta

понедељак, 25. октобар 2010.

Američko vazduhoplovstvo izdalo priručnik o sajber ratu

U novom priručniku američkog vazduhoplovstva o sajber ratovanju opisan je svet u kojem neprijatelji mogu da izvedu razorne napade u roku od nekoliko sekundi i u kojem ne važe uobičajeni pojmovi o vremenu i prostoru.


Priručnik na 62 strane, pod nazivom "Operacije u sajber prostoru: Doktrina vazduhoplovnih snaga", uglavnom liči na zbirku definicija, skraćenica i razjašnjenja o hijerarhiji, ali u nekim delovima iznosi scenarije koji više podsećaju na kompjutersku igricu nego na pravi rat, naveo je AP.


Neprijatelji mogu da sakriju identitet i prikriju napade iza mnoštva podataka koji kruže po međunarodnim računarskim mrežama, upozorava vojska SAD.


Delovanje u sajber prostoru zahteva da se odbace sve uobičajene pretpostavke vezane za vreme i prostor jer ti napadi mogu da se izvedu s bilo kog mesta u roku od nekoliko sekundi, piše u priručniku.

  • Još, međutim, nije jasno ko je odgovoran za sajber bezbednost vlade i građana pošto Kongres nije odlučio da li će za to zadužiti Ministarstvo za unutrašnju bezbednost, Belu kuću ili Nacionalni institut za standarde i tehnologiju.

Vojno i civilno društvo je u nezamislivoj meri postalo zavisno od računarskih mreža u brojnim domenima - komunikacijama, bankarstvu, kontroli proizvodnje i distribuciji proizvoda, upozorili su autori.


U priručniku je ukazano i na opasnost od Interneta, uz podsećanje na incident iz 2005. godine, kada je grupa hakera upala u kompjuterski sistem ratnog vazduhoplovstva i pokupila lične podatke o više od 37.000 zaposlenih.


Takođe, veliki deo hardvera i softvera koji se koriste za internet proizvode privatne kompanije u drugim zemljama, na koje "mogu da utiču protivnici kako bi izmenile proizvode i stvorile im slabe tačke, poput modifikovanih čipova", navedeno je u priručniku.


Za američki vojni sajber rat zadužena je Američka sajberkomanda, sačinjena od pripadnika pešadije, avijacije i mornarice, koja je u maju počela sa ograničenim operacijama.


Ministarstvo za unutrašnju bezbednost i Nacionalna bezbednosna agencija najavili su početkom meseca da će sarađivati radi jačanja državne sajber bezbednosti

Нема коментара: