brojač poseta

понедељак, 20. септембар 2010.

Zimske gume obavezne od zime 2011?

Komitet za bezbednost saobraćaja predložiće da vozači automobila proizvedenih pre 1. januara 2000. budu oslobođeni nabavke zimskih guma sve do 1. novembra 2011.


"Smatramo da primena ovog pravila treba da se odloži za sledeću godinu i to za vozila koja su proizvedena do 31. decembra 1999. godine, a takvih je u saobraćaju u Srbiji tri četvrtine od ukupno 1,6 miliona vozila", kaže Okanović.

On dodaje da bi "automobili koji su proizvedeni posle tog datuma, dakle četvrtina od ukupnog broja vozila u Srbiji, mogli da budu snabdeveni u narednih mesec i po dana zimskim gumama. Ali, bez obzira na to, apelujemo da se i njima bar malo produži rok kako bi se izbegle gužve".

"Naš predlog je da se resorni ministar konsultuje sa meteorolozima, koji bi napravili dugoročnu prognozu. Ideja je da ministar na osnovu takve jedne procene svake godine odredi kada će zimske gume morati da se nađu na vozilima i do kog roka. Jer, šta ako u novembru bude prosečna temperatura 15 stepeni? To za zimske gume svakako ne valja"
, kaže Okanović.

Podsećamo, u nedelju je stupio na snagu Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, kojim su definisani uslovi koje vozači moraju da ispune kada je reč o dodatnoj opremi za automobile.

Nova oprema nije dodatan već neočekivani trošak

Dok većina vozača u Srbiji smatra da će im novi pravilnik za vozače, koji stupa na snagu u nedelju 19. septembra, stvoriti nepotrebne troškove, stručnjaci za bezbednost u saobraćaju smatraju da novi akt donosi poboljšana rešenja u odnosu na prethodni, koji datira još iz 1982. godine.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da cifre o kojima se poslednjih dana spekuliše u medijima od 30.000 do 50.000 dinara za nabavku zimskih guma i druge opreme koje predviđa novi pravilnik, nisu realne.

Srbija, ne Skandinavija

Niški Centar za zaštitu potrošača Forum traži da odredba o obavezi opremanja vozila zimskim gumama u periodu od 1. novembra do 1. aprila bude ukinuta. Predsednik tog centra Jovan Jovanović kaže da je to, kako mi nemamo oštre i duge zime, još jedan nepotreban namet za osiromašene ljude u Srbiji. Stiče se utisak da je novi pravilnik "pisan za zemlje Skandinavije, a ne za Srbiju", kazao je Jovanović.

"Nabavka zimskih guma nije dodatan, možda neočekivani, ali u svakom slučaju neophodan trošak. Nove zimske gume za jugo, koji se vozi u najvećoj meri, koštaju oko 3.000 dinara, tako da komplet guma za ovaj auto iznosi oko 12.000 dinara. Polovna guma se može naći i za hiljadu dinara", naglašava Okanović.

On objašnjava da umesto što bi vozači za dve godine kupili nove letnje gume, ovako će pored njih imati i zimske, tako da će im postojeće duplo više trajati. Prema njegovim rečima, razlika u gumama nije samo u šarama već i u materijalu, jer su zimske mekše, bolje koče i prianjaju uz tlo na niskim temperaturama.

Okanović navodi da se na tržištu mogu naći i univerzalne gume nekih proizvođača, ali da „nijedan od njih nije napravio dovoljno kvalitetan proizvod“, odnosno gumu koja bi podjednako bila dobra i za letnju i za zimsku sezonu.

Нема коментара: