brojač poseta

недеља, 19. септембар 2010.

U Rusiji nema suda za hakere

U Rusiji trenutno ‚‚vršlja‚‚ više od 20.000 profesionalnih hakera, a ukupna vrednost sajber kriminala premašuje milijardu dolara godišnje, ukazano je na konferenciji, posvećenoj informacionoj bezbednosti

U Rusiji trenutno ‚‚vršlja‚‚ više od 20.000 profesionalnih hakera, a ukupna vrednost sajber kriminala premašuje milijardu dolara godišnje, ukazano je na konferenciji, posvećenoj informacionoj bezbednosti.


U Rusiji su, po rečima stručnjaka, stvoreni povoljni uslovi za virtuelni kriminal, a usluge hakera su postale dostupne za svakog čoveka.
"Ispitivali smo sivo tržište i došli do poražavajućeg zaključka", izjavio je za list "Izvestija" Ilja Sačkov, generalni direktor prve ruske kompanije za ispitivanje sajber prestupa "Grup-IB".


Cene za usluge ruskih hakera su smešne - prodreti u tudju poštu ili forum može se i za 50 dolara, instaliranje špijunskih programa na kompjuter je 100 dolara, dok je izbacivanje celog sajta iz stroja moguće za 300-400 dolara. Zaraza virusom 1.000 kompjutera košta 20 dolara.


U Americi su slične usluge i pet puta skuplje, zbog čega je potražnja u Rusiji velika. Letos je, na primer, vodjen sajber rat izmedju firmi koje ugradjuju klima uredjaje. One su unajmljivale hakere kako bi izbacile iz stroja sajtove konkurenata.


"Glavni razlog procvata sajber kriminala u Rusiji je nekažnjavanje hakera", objasnio je Sačkov.


Sudije se malo razumeju u sajber kriminal i izriču uslovne kazne za višemilionske afere, a uz to postoje i rupe u zakonu, dodao je on.


Po mišljenju stručnjaka, neophodno je razjasniti sudijama da sajber kriminal nije dečja igra, već ozbiljan problem koji nanosi džinovsku štetu gradjanima i državi.

Нема коментара: