brojač poseta

петак, 24. септембар 2010.

Svi optuženi u grupi Darka Šarića negirali krivicu

Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas je na suđenju grupi Darka Šarića, optuženoj za šverc više od dve tone kokaina iz Južne Amerike, završeno iznošenje odbrana optuženih.

Svi optuženi negirali su krivicu, a suđenje će biti nastavljeno 25. oktobra u 14.30 kada će biti otvoren dokazni postupak. Prethodno je optuženi Miloš Cajić, koji se tereti da je kao prvi oficir prekookeanskog broda "Pirgos" 15. oktobra 2009. godine trebalo da preuzme tovar od 2,2 tone kokaina sa jahte "Maui" nedaleko od Montevidea, u Urugvaju, rekao da je na njegovom brodu prevoženo više hiljada tona šećera u džakovima od 50 kilograma i da nije bilo moguće kontrolisati sadržinu svakog džaka.

Dodao je i da nije moguće da on izda nalog za prijem robe ili da primi robu bez znanja drugih članova posade. Cajić je na pitanje suda da li je po gazu moguće prepoznati da je utovareno dve tone robe odgovorio da mu to nije poznato jer je školovan za rad na brodovimo nosivosti preko 30.000 tona.

Upitan zašto brod "Pirgos" nije pristao u luku u Montevideu nego u sidrište, Cajić je odgovorio da je jeftinije tankovati gorivo u sidrištu nego u luci. On je rekao i da bi najmanje troje članova posade videlo prilaz nepoznatog plovila brodu kako se ne bi dogodio napad pirata i da bi u slučaju takvog napada bila alarmirana cela posada i obaveštene lučke vlasti. Optuženi, koji je juče negirao krivicu, naveo je da je za Darka Šarića čuo samo iz medija.

Prvooptuženi Darko Šarić

Optuženi Mirko Knežević, koji se tereti da je 26. januara pomogao u skrivanju optuženom Nebojši Joksoviću koji je kasnije dobio status svedoka saradnika, negirao je krivicu, rekavši da nije znao da se Joksović krije od policije.

"Došao je te večeri kod mene i pili smo rakiju, napio se i zaspao. Nije mi rekao da se krije. Da sam znao zašto ga traže, ne bih ga pustio ni u ulicu, a kamoli u stan", rekao je Knežević.

Knežević je naveo da su mu sledećeg jutra, 27. januara, došla dva unuka i da ne bi nekoga skrivao od policije u stanu u kojem su i njegovi unuci. Optuženi je rekao da se od 2006. godine intenzivno družio sa Joksovićem u čijoj je štampariji BMG radio i zarađivao oko 130.000 dinara mesečno. U toj štampariji izbio je požar u noći između 13. i 14. septembra.

Na pitanje sudije Siniše Petrovića čime se Joksović bavio, Knežević je odgovorio da je svedok saradnik imao kafić, gradio stanove i da je čuo da ima kamenolom.

"Nisam ga pitao odakle mu pare za sve to, ja nisam takav čovek, ali on se nije razbacivao novcem", rekao je Knežević.

Knežević je bio vlasnik restorana na stadionu fudbalskog kluba Rad i sedeo je za stolom sa ministrom odbrane SRJ Pavlom Bulatovićem i generalom Vukom Obradovićem kada je 7. februara 2000. godine Bulatović ubijen.

Optuženi Miloš Nikolić, koji se takođe tereti za pomaganje i skrivanju Joksovića, negirao je krivicu i rekao da "šanse nema" da je znao da se protiv Joksovića vodi istraga. I optuženi članovi grupe Miloš Krpović i Borislav Tunjić negirali su krivicu.

Sud je odbio je predloge za puštanje iz pritvora više optuženih, a naknadno će odlučiti o predlogu advokata da im se dostave svojeručno napisana izjava svedoka saradnika ili zapisnik sa sednice krivičnog vanraspravnog veća posle koje je optuženi dobio status svedoka saradnika.

Optuženo je 20 ljudi, od kojih su Šarić i još šestorica u bekstvu i njima se sudi u odsustvu, dok su Nebojša Joksović i Radan Adamović dobili status svedoka saradnika. Optužnicom podignutom u aprilu, kao organizatori grupe označeni su Šarić, Goran Soković, obojica iz Pljevalja u Crnoj Gori, i Željko Vujanović iz Kragujevca.

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević izjavio je 13. aprila da je Šarićeva grupa 2009. godine, radi dalje prodaje, nabavila više od 2,4 tone kokaina.

Нема коментара: