brojač poseta

недеља, 19. септембар 2010.

Svađe i uvrede zbog Roma

Proterivanje romskog stanovništva iz Francuske posvađalo Sarkozija i Žozea Manuela Baroza. Hakeri napali stranicu francuskog ministarstva spoljnih poslova i ostavili uvredljivu poruku

1
Verbalni obračun... Žoze Manuel Barozo i Nikola Sarkozi

Nepoznati hakeri napali su stranicu francuskog ministarstva inostranih poslova na Tviteru. Tokom nekoliko minuta, na „Francediplo" mogla se pročitati uvredljiva poruka na račun Roma i Evropske unije, ispisana na engleskom jeziku.

„F+++ You Romanian people! I hate you and I want destroy EU" (J+++ se Rumuni! Mrzim vas i želim da uništim EU), pisalo je u poruci koja je postavljena u vreme kada sajt beleži najveći broj poseta. Incident se dogodio u trenutku kada se na samitu EU vodila žestoka rasprava povodom odluke Francuske da protera nekoliko stotina Roma.

- Nalog je bio meta hakera. Izbrisali smo poruku - saopštili su nadležni za sajt u Ke d'Orseju, navodeći da će biti preduzete sve neophodne mere da se incident ne bi ponovio.

A

Nemačka ne planira proterivanje Roma

Nemačka vlada ne planira rasturanje romskih naselja niti proterivanje Roma iz zemlje. Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert saopštio je da kancelarka Angela Merkel u Briselu ni na samitu EU ni neposredno posle sastanka sa predsednikom Francuske Sarkozijem nije razgovarala o romskim naseljima u Nemačkoj, a kamoli o njihovom rasturanju. Mediji su prethodno javili da je Sarkoziju kancelarka Merkel pružila „totalnu podršku" u vezi sa pitanjem proterivanja Roma i najavila da će i u Nemačkoj narednih sedmica biti „rasturana romska naselja".

Inače, pitanje proterivanja Roma iz Francuske obeležilo je i samit Evropske unije, a bilo je povod i za verbalni okršaj francuskog predsednika Nikole Sarkozija s predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, potvrdilo je više učesnika skupa.

- Sarkozi je ubedljivo branio poziciju Francuske. Barozo je ustao i rekao da nije zadovoljan sadašnjom situacijom u Francuskoj, a Sarkozi je na to oštro odgovorio - rekao je jedan izaslanik.

Na direktno pitanje da li je Sarkozi vikao na njega, Barozo je, na konferenciji za novinare, izbegao da direktno odgovori, izjavivši da ne želi da se upušta u „beskorisnu retoriku".

Barozo je rekao da je diskriminacija etničkih manjina neprihvatljiva i posredno priznao da je komesarka EU za pravosuđe Vivijan Reding preterala kad je uporedila proterivanje Roma iz Francuske s događajima u Drugom svetskom ratu.

- Tačno je da je u žaru rasprave bilo preteranih komentara. Komesarka Reding je to priznala, a drugi bi mogli da razmisle o tome da učine isto - rekao je Barozo, ne pomenuvši direktno francuske zvaničnike.

Sarkozi je demantovao da se tokom samita verbalno sukobio sa Barozom, rekavši da „zna da zadrži mir i hladnokrvnost".

3
Francuski predsednik je reči Redingove nazvao uvredljivim i dodao da će Francuska nastaviti sa uklanjanjem nelegalnih naselja, bez obzira na etničku pripadnost stanovnika tih naselja.

- Evropa ne može da zatvori oči pred nelegalnim naseljima i svi su se sa tim složili - rekao je Sarkozi.

Нема коментара: