brojač poseta

уторак, 07. септембар 2010.

Papović: Priznajte- postoji kartel

Beograd -- Danas bi trebalo da bude poznato koliko će koštati ulje iz robnih rezervi. Okvirno, očekuje se cena između 120 i 125 dinara.

U prodavnicama velika tražnja za uljem (Fonet)
U prodavnicama velika tražnja za uljem (Fonet)
Predstavnici Direkcije za robne rezerve i ministar trgovine nagovestili su u ponedeljak da će ulje, kada se pojavi u prodavnicma, verovatno koštati između 120 i 125 dinara.

Najavu proizvođača da će ulje podići na 145 dinara država je odlučila da predupredi sa pet hiljada tona ulja iz robnih rezervi, što bi trebalo da bude dovoljno za naredna dva do tri meseca.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže za B92 da u tim najavama nedostaje informacija- kog ulja.

“Nadam se da nije reč o ulju od soje ili ulju od bundeve. Siguran sam da će biti ulje od soje ili bundeve, za koje je dozvoljen uvoz. Dajte, pokažite ozbiljnost i uvezite ulje. Oslobodite carine za 30 posto i uvezite druga ulja”, poručio je on nadležnim organima.

Papović dodaje da je situacija sa nestačicom ulja sramna za Srbiju, da se ponovo vraća na devedesete godine, da imamo tri proizvođača koja drže celo tržište i koji imaju kartelsko udruživanje.

“Mi nemamo robne rezerve, robne rezerve ne funkcioniušu, par godina u nazad one se ne obnavljaju. Prema tome, zahtevamo ukidanje carina od 30 posto i otvaranje tržišta Srbije, jer ovakav način ne vodi ničemu. Pokazuje jedno ili drugo, da ili je neko nesposoban ili je neko mnogo moćniji i jači od same države", kaže Papović.

“Prema tome, nemojte potrošačima Srbije da vređate dostojanstvo intelekt, otvorite tržište Srbije, dajte do znanja da postoji kartelsko udruživanje, da postoji monopolsko ponašanje kada je u pitanju ulje”, poručuje on.

“Ako već komisija za praćenje cena i životnog standarda ne funkcioniše, ako ne funkcioniše Savet za zaštitu potrošača, nek premijer Vlade donese odluku i uredbu da se ukine ta carina. Ja ne znam koga država štiti, potrošače ili proizvođače”, pita se Papović.

On ujedno i podseća da postoji antimonopolski zakon i komisija, odnosno Komisija za zaštitu konkurencije koji bi mogli da dokažu da na tržištu Srbije pstoji kartelsko udruživanje i monopolsko delovanje.

“Dajte da država napokon primenjuje one mehanizme koje ima na raspolaganju, koje je donela, zakone uredbe, pravilnike. Ako ne želi da poštuje, onda se postavlja pitanje da li je to opstrukcija iz znanja ili neznanja. Ako je iz neznanja, onda neka prizna da su monopolisti mnogo jači od države i da praktično oni vode državu”, zaključuje Papović.

Нема коментара: