brojač poseta

понедељак, 20. септембар 2010.

Od danas na snazi novi pravilnik o tehničkim uslovima vozila

Danas stupa na snagu novi Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, kojim su definisani uslovi koje vozači moraju da ispune kada je reč o dodatnoj opremi za automobile.

Tamo gde je saobraćajnim znakom naznačeno i gde na putu ima snega, vozači morati da imaju i lance

Pravilnik propisuje podelu motornih i priključnih vozila, uslova koje moraju da ispunjavaju vozila u saobraćaju na putu u pogledu dimenzija, tehničkih uslova, uređaja, sklopova i opreme i tehničkih normativa, a ono što je većini vozača najvažnije on propisuje i način, vreme posedovanja i korišćenja obavezne i zimske opreme na vozilu.


Vozači će tako morati sada da imaju komplet sijalica za vozilo, novi komplet za prvu pomoć, uže za vuču, a u zimskom periodu, od 1. novembra do 1. aprila, i zimske gume za sva četiri točka.


"Ništa nije drastično i značajno promenjeno osim što su neke stvari pojašnjene, odnosno jednoznačno utvrđene", rekao je Tanjugu načelnik Odeljenja za bezbednost saobraćaja Ministarstva za infrastrukturu Demir Hadžić i dodao da je dat prelazni period da se pojedine odredbe ispune.

Prva pomoć

On je istakao i da će, po novom pravilniku, kutija za prvu pomoć morati da ispunjava određene standarde. "Ono što je prodavano i što se nalazi kod vlasnika automobila najčešće ne odgovara standardu koji je bio utvrđen. Sada je kutija usaglašena sa svim savremenim zahtevima kada je u pitanju prva pomoć u saobraćaju", rekao je Hadžić. Prema njegovim rečima, Institut za standardizaciju utvrdio je tačan sastav kutije koji je u skladu sa evropskim preporukama i dobrom praksom.Kao primer, Hadžić je naveo i da kutija sadrži toplotnu foliju za održavanje telesne temperature. Prema njegovim rečima, vozačima je dat prelazni period od godinu dana da nabave kutiju za prvu pomoć, što znači da će se ta odredba primenjivati od 19. septembra iduće godine.

On je ukazao da je pravilnik nakon 28 godina izmenjen i sada usklađen sa evropskim direktivama.


"Do sada smo imali paradoks da neko vozi auto marke 'Mercedes', a da ima pet sijalice 'zastave 101' ili onoga što je mogao da nađe", rekao je Hadžić i dodao da apeluje na proizvođače, distributere i dilere motornih vozila i servisere da upoznaju i pomognu klijentima u poštovanju pravilnika.


On je ukazao da će vozači morati da imaju rezervne sijalice koje najčešće prestaju da rade.


Prema njegovim rečima, odredba se, kada su u pitanju sijalice, ne odnosi na savremena vozila koja imaju savremena svetla - led diode, jer takvim vozilima nije moguće uraditi bilo kakvu popravku bez servisa.


Hadžić je ukazao i da su do sada vozači bili u obavezi da imaju dve zimske gume na pogonskim točkovima, što je bilo nebezbedno.

On je naveo i da će u zimskom periodu, ali samo tamo gde je saobraćajnim znakom naznačeno i gde na putu ima snega, vozači morati da imaju i lance.


"Ukoliko su u pitanju gradski uslovi, lanci neće biti obavezni, ali vozač može da ih stavi ako smatra da su mu neophodni", rekao je Hadžić.


Novim pravilnikom je zabranjeno zatamnjivanje prednjeg i zadnjeg vetrobranskog stakla, dok bočna stakla u liniji vozača mogu da se zatamne do 25 odsto, a ostala i više od toga.


Pravilnikom je utvrđeno i da sva vozila koja se registruju prvi put posle 1. marta naredne godine moraju da imaju ugrađen sistem protiv blokiranja kočnica.

Нема коментара: