brojač poseta

субота, 18. септембар 2010.

O socijalizaciji opasnih pasa odlučuje Kinološki savez

Kinološki savez Srbije biće nadležan za procene o rezultatima socijalizacije "opasnih pasa" nakon prođene obuke predviđene novim pravilnikom o načinu držanja pasa koji stupa na snagu sledeće nedelje.


Generalni sekretar Kinološkog saveza Srbije Mahmud Al Dagistani rekao
je agenciji Beta da će o socijalizaciji pasa odlučivati sudije koje će birati Kinološki savez i vlasniku uručivati sertifikat sa kojim će moći bezbedno da šeta svog ljubimca, ako procene da pas nije agresivan.

Pravilnikom je predviđeno da, ako posle provere socijalizacije pas i dalje predstavlja opasnost za druge ljude i životinje, on se ne može držati i "lišava se života".

"Socijalizacija pasa je u Evropi već zastupljena i o tome nema negativnog mišljenja, jer je najviše zabeleženo napada pasa lutalica, a ne pasa koji imaju vlasnika. Ovaj pravilnik se ne odnosi na dobre pse, već na nesavesne vlasnike koji su ih loše vaspitali", rekao je Al Dagistani.

Kontrolu primene pravilnika u praksi će sprovoditi veterinarska inspekcija, a potvrde da je pas bezbedan za okolinu izdavaće se u Kinološkom savezu Srbije.

Proveru socijalizacije i obuku moraće da prođu svi psi čija visina prelazi 55 centimetara u visini plećki. Ovaj uslov moraće da se poštuje ukoliko vlasnici svoje pse žele da šetaju bez brnjice i povoca.

"Opasni psi"- pravila

  • Opasne pse ubuduće neće smeti da drže osobe protiv kojih su pokrenuti postupci zbog krivičnih dela sa elementima nasilja.
  • U kategoriju "opasni psi" spadaju svi psi rase bul terijer, staford terijer, američki staford terijer, mini bul terijer i mešanci tih rasa, kao i psi rase pit bul terijer i njihovi mešanci, koji ne potiču iz kontrolisanog uzgoja.
  • Opasni psi su i psi namenjeni za čuvanje imovine ili da budu telesni čuvari, psi uzgajani za borbe ili nadjeni u borbi, te oni koji su bez
    povoda napali ljude ili druge pse i naneli im povrede.
  • Opasne pse moći će da izvode u šetnju samo punoletne osobe, uz brnjicu i na povocu.

Нема коментара: