brojač poseta

уторак, 21. септембар 2010.

Neverovatno, ali istinito:U Robnim rezervama nema robe!

Magacin Republičkih robnih rezervi od 20.000 m2 bukvalno zvrji prazan! Nadležni tvrde da se ulje, brašno, šećer i ostala roba nalaze kod proizvođača

1
Samo promaja i muljači za grožđe (slika dole)... Direktor Direkcije za robne rezerve Goran Tasić kaže da se većina proizvoda koje Rezerve poseduju čuva u skladištima proizvođača

U skladištu Direkcije za robne rezerve u Luci Beograd oko 20.000 kvadratnih metara prostora zvrji skoro potpuno prazno! Ekipa Pressa juče je obišla halu Robnih rezervi i na naše iznenađenje nigde nismo videli ni flašu ulja, kutiju brašna ili neki drugi proizvod široke potrošnje.

Direktor Direkcije za robne rezerve Goran Tasić objašnjava za Press da se većina proizvoda koje Rezerve poseduju čuvaju u skladištima kod samih proizvođača.

A

Nema mleka

- Nemoguće je da u Robnim rezervama imamo sveže mleko. Ukoliko i postoji potreba za intervencijom države kada je mleko u pitanju, onda se to radi na neki drugi način, recimo interventnim uvozom i slično. Nije realno da mi imamo sveže mleko, kod nas se može naći samo mleko u prahu - kazao je direktor Direkcije Goran Tasić.

On je naveo i da se kupovina robe za rezerve finansira iz državnog budžeta, za šta se izdvaja otprilike oko 1,1 milijarda dinara na godišnjem nivou, koliko je dobijeno za 2010. godinu.

Gomila metala

- U našim skladištima nema ulja, šećera, niti ostalih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kao ni lekova. Iako bi to možda i bilo moguće definitivno nije isplativo. U pitanju su proizvodi sa ograničenim rokom trajanja i kada bismo držali, recimo, ulje u nekom našem magacinu, koje ima rok trajanja od 12 meseci, šta bismo radili s njim kada mu istekne rok? Morali bismo ga mesec, dva ranije puštati u prodaju, čime bi se remetilo tržište, u suprotnom bi se roba pokvarila - objašnjava Tasić i dodaje: - Ljudi mahom misle da su naša skladišta poput „sport bili" torbe - puna svih vrsta namirnica i roba u neograničenim količinama. Naravno, to ne ide tako - objašnjava Tasić.

U sablasno praznom skladištu Direkcije tek ponegde mogu se videti naslagane gomile raznih metala. Ovde se čuvaju bakarne ploče, aluminijum, cink, nikl, a ima i nekoliko muljača za grožđe.

Kako bi se prostor iskoristio, Direkcija za robne rezerve iznajmljuje halu privatnim firmama, uvoznicima frižidera i zamrzivača, ali i Jugoslovenskoj kinoteci, Tržišnoj inspekciji, Direkciji za oduzetu imovinu.

- Pošto imamo dosta neiskorišćenog prostora, izdajemo ga zakupcima, a sav novac od rentiranja ide direktno u državni budžet. Zakupci daju ponude na javnoj aukciji putem zatvorenih ponuda, a početna cena je oko 380 dinara po kvadratnom metru na mesečnom nivou - objašnjava načelnik za skladišta Direkcije za robne rezerve Željko Popović.

On kaže da po zaključku Vlade Srbije Direkcija ima pravo da iznajmljuje oko 10.000 kvadratnih metara, odnosno polovinu objekta. Popović objašnjava i da Direkcija ima skladišta po celoj Srbiji, ali da se u njima ne čuvaju osnovne životne namirnice poput ulja, šećera, mleka i žitarica.

- Postoje tri vrste skladišta širom Srbije, i to ona u kojima se čuvaju energenti, nafta, naftni derivati i tečni naftni gas, zatim skladišta za generalni teret, gde spadaju mašine i metali i skladišta sanitetskog materijala. Sve ostalo se drži kod proizvođača - istakao je Popović.

3
Iako ih nema u magacinima, u Direkciji ističu da u svom vlasništvu imaju gotovo sve osnovne životne namirnice.

Roba kod proizvođača

- Imamo nekoliko osnovnih grupa robe. Poljoprivredno-prehrambene proizvode, lekove i sanitetski materijal i energente. Pored toga ima nešto malo robe za industriju, kao što su materijali za građevinu. Kod osnovnih namirnica mislim na ulje, šećer, mleko, so, pirinač, pasulj. Dobar deo predstavljaju zalihe žitarica, pšenica i kukuruz - objašnjava Tasić.

On ističe da su u pitanju količine koje su dovoljne za potrebe stanovništva za otprilike dva meseca.

Нема коментара: