brojač poseta

понедељак, 13. септембар 2010.

Mitova: Inspektori bez osnova traže novac

Vest po kojoj sam dvoje turističkih inspektora zatvorila u prostorije agencije „Travel haus“ jer nisam bila zadovoljna zapisnikom koji su sačinili je apsolutno neistinita, kaže za „Blic nedelje“ Velička Mitova, direktorka i suvlasnik turističke agencije, koja je zbog skandala privođena i u policijsku stanicu. Ona dodaje i da je pozadina čitave priče to što je po prvi put odbila da po zahtevu inspektora plati 200 evra, navodno, oštećenom klijentu.

Velička Mitova, direktorka „Travel hausa“

- Istina je da su u četvrtak u prostor agencije došli turistički inspektori Gordana Stevanović i Milivoje Đorđević. Inspektorka je bila zadužena za kontrolu nakon prijave klijenta koji nije bio zadovoljan uslugom koju smo mu pružili, a kolega, kako je navela, samo zato što su se sreli u gradu. Istina je i da su došli na naš poziv, jer je ovo drugi put u poslednjih dvadesetak dana da nam pomenuta inspektorka traži da klijenta obeštetimo, iako za to nema nikakvog osnova. Međutim, umesto da razjasnimo zašto po ko zna koji put treba da platimo 200 evra, i zašto turistički inspektor posreduje u tom poslu, gospođa Stevanović je odbila razgovor i sat i petnaest minuta sačinjavala zapisnik. Kada je načinila zapisnik koji s istinom nije imao veze, tražila sam da dam izjavu povodom netačnosti koje je navela. Međutim, odbrusila mi je da joj moj potpis i izjava ne trebaju – kaže Velička Mitova.


Po njenim rečima, nakon tog događaja, zamolila je inspektorku da sačeka dok je advokat ne posavetuje šta da radi u datoj situaciji.

Advokata sam kontaktirala odmah i rečeno mi je da sastavim službenu belešku koju će potpisati svi koji su bili svedoci da mi nije dozvoljeno da se izjasnim na zapisnik inspektorke. Razgovor nije trajao više od dva minuta, ali je za to vreme gospođa Stevanović pozvala inspekciju i tražila pomoć policije. Na rastanku mi je čak pružila i ruku, ali sam odbila da se rukujem s osobom koja me po treći put ucenjuje i traži novac. Nakon petnaest minuta po njenom odlasku pojavila se policija koja me je privela i držala u stanici pet sati. Po izlasku me je sačekalo i saopštenje Ministarstva ekonomije u kojem se navodi da sam tražila od inspektora da sačine novi zapisnik po mojim instrukcijama – kaže ona i dodaje da se njena kancelarija nalazi u najmodernijoj poslovnoj zgradi u Beogradu, da ima oko 150 kvadrata, da je otvorenog tipa, u staklu i da se u svakom kutku nalaze telefoni ili internet, te da je nemoguće nekog lišiti slobode u tim uslovima.
Međutim, kako navodi, to je samo kraj priče, a u svemu nisu usamljeni ni ova inspektorka ni „Travel house“. Po njenim rečima većina agencija se susreće sa sličnim zahtevima inspektora, a redovno se preti milionskim kaznama i oduzimanjem licence.


- Mi smo na ovom tržištu 11 godina i dobro znamo koje su nam obaveze ali i prava. Takođe, čitamo zakone pa znamo i koje su nadležnosti Turističke inspekcije. U poslednje dve godine nije bilo žalbe, a da se ne traže pare preko inspektora. Čak i da postoji osnov, inspektor ne sme da posreduje u vansudskom poravnanju i ugovara cenu. Dokle! Čije interese to štiti? Tražimo samo da se poštuje zakon, a mi ćemo platiti kada god prekršaj postoji, što, uostalom, uvek i činimo – navodi Velička Mitova.


Ona dodaje i da je samo deset dana pre ovog slučaja ista inspektorka tražila da agencija obešteti, i to sa 700 evra, savetnika u Ministarstvu ekonomije, Dušana Vukovića.


- Vuković je prvo kontaktirao s nama preko službenog mejla, ali nas je i jedna zaposlena obavestila da Vuković radi u Ministarstvu koje je usko povezano s inspekcijom, i da je u našem interesu da mu vratimo novac. Kada smo odbili, nakon dva dana je došla gospođa Stevanović, zatražila kompletnu dokumentaciju i navela da ne postoji prekršaj ali da moramo da vratimo pare. Na naše pitanje zašto, pred više svedoka, počela je da zbraja kazne koje su višemilionske i zapretila oduzimanjem licence. Pošto sam tada bila na odmoru, ona je mojim kolegama poručila da me ne zovu jer sam, kako je navela, tvrda na parama. Kolege su većale i odlučile da isplate 200 evra. Onda je gospođa Stevanović iz moje kancelarije zvala Vukovića i ubeđivala ga da bude malo primereniji u zahtevima. Nagađanje je bilo i u deset evra. Pare smo mu uplatili, a on je potpisao i izjavu – ističe naša sagovornica.


Mitkova kaže i da je ista inspektorka dolazila i 2009. Tada je par koji je uplatio putovanje na Halkidiki tri dana pre puta stornirao angažman. Međutim, nisu hteli da plate penale koji su jasno navedeni u ugovoru. U isto vreme je dolazio i još jedan isnepektor koji je zahtevao da obeštete klijenta kome nisu hteli da daju popust. I on je tražio 200 evra.

Inspektroka bez komentara
Iako je već govorila za druge medije, turistička inspektorka Gordana Stevanović nam je poručila da nije ovlašćena da daje izjave. Kada smo je nakon toga upitali da samo potvrdi ili demantuje informaciju da je od „Travel hausa“ tražila novac u ime klijenta, ponovila je da nema ovlašćenja i zahvalila je na pozivu.

Нема коментара: